Зеленському не треба було переїздити на державну дачу

Зеленському не треба було переїздити на державну дачу

11:38, 18 травень 2021

Державні дачі - це кастовість і спадок СРСР. Так не може будуватися європейська країна і так не може поводитися керівництво країни, - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Час Голованова» на телеканалі «Україна 24» 17 травня.

Він зазначив, що президенту Зеленському не варто було переїжджати на державну дачу. Арсеній Яценюк нагадав, що президент колись заявляв про бажання віддати Конча-Заспу під дитячий будинок: «Можливо, це непогана ідея. Просто її треба зреалізувати. Його в цьому питанні, напевно, підставили. Йому не треба було їхати на ту державну дачу».

Арсеній Яценюк нагадав, що практика надання чиновникам вищої категорії права на державну дачу пішла ще з Радянського Союзу: «Це все наслідки СРСР, постанова президії Верховної Ради УРСР, датована 1990 роком».

Лідер «Народного фронту» підкреслив, що коли став головою Верховної Ради України, то відмовився проживати на держдачі в Конча-Заспі: «Я відмовився. Це соромно, неправильно. Ну ми куди повертаємося? Тобто, це фактично у нас кастовість тоді якась є? Так не може будуватися європейська країна. Так не може поводитися керівництво країни».

Він також нагадав, що був прихильником і того, щоби на посту прем’єра не літати чартерними літаками.

Арсеній Яценюк підкреслив, що навесні 2014 року, як тільки став прем’єром, його уряд прийняв рішення припинити фінансування утримання державних дач, адже раніше чиновники сплачували за оренду цих дач копійки: «Я сказав: все, тепер ви будете платити, хлопці, самі. І Державне управління справами почало хоча би реальні цифри брати за цю оренду».