Ми хочемо єдності США та Європи. Але не за наш рахунок

Ми хочемо єдності США та Європи. Але не за наш рахунок

21:12, 25 червень 2021

"Москві не місце на самітах ЄС чи  Групи Семи. Путін не припинить свою агресію. Мінські домовленості не можуть принести мир Україні та Європі. І треба покласти край цим ілюзіям", - написав прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк у своїй статті для американського видання The National Interest.

"Берлін і Париж намагаються вдавати, що Росія - нормальна країна. Дві столиці запропонували запросити президента Росії Владіміра Путіна на саміт ЄС вперше з часу окупації Криму у 2014 році. Ця пропозиція, озвучена після самітів Групи Семи, НАТО, Сполучених Штатів і Європейського Союзу, а також першого закордонного турне Президента Байдена, викликає обурення українців", - наголосив він.

Лідер "Народного фронту" підкреслив, що зараз лунає багато голосів із заходу щодо бажання вирішити "українське питання". Водночас, зазначив він, "вони не хочуть провокувати чи віддаляти Росію".

Він запропонував прихильникам такого підходу уявити, що "українського питання" немає: "Точніше, уявіть, якби не було України. Уявіть, якби не було Грузії і Молдови, а демократичні революції в Грузії, Україні, а зараз - у Білорусі, ніколи не відбулися б".

"Без цих могутніх національних рухів за незалежність і демократію, без сумніву, наші землі та нації були б окуповані оновленим Радянським Союзом, і історія 20-го століття повторилася б. Можна припустити, що такий Союз очолив би певний пан Путін чи подібний виходець із середовища КГБ. На нашій землі збереглася б радянська ядерна зброя, третій за величиною арсенал у світі. Тут з’явилося б і нове російське озброєння, націлене на Захід", - написав він.

Ба більше, не було б незалежності Балтійських держав: "Ані Польща, ані Чехія, ані Словаччина, ані Угорщина чи Румунія, не кажучи про Балкани, не були б членами ЄС і НАТО. Натомість у цих державах, орієнтовані на Москву, політичні сили ефективно відновлювали б політичну архітектуру радянського штибу".

"Чи була б тоді Європа безпечною? Безперечно - ні", - наголосив він. 

Натомість, Захід має зробити все можливе і неможливе, аби інтегрувати Україну та інші держави нашого регіону до Об’єднаної Європи, а отже - до НАТО і ЄС, підкреслив Арсеній Яценюк: "Сьогоднішній історичний момент вимагає повної підтримки членства України в НАТО. Захід не має права поставити Україну, Грузію, Молдову і в майбутньому - вільну Білорусь на паузу очікування. Ми заслуговуємо і вимагаємо більшого".

"Ми маємо нарешті отримати змогу пройти через невидимі бар’єри та хрестоматійні "відчинені двері", - додав він. 

Концепція ЄС "давати відсіч, стримувати і взаємодіяти" з Росією не спрацює, переконаний Арсеній Яценюк: "Як тільки ви запросите Кремль за стіл ЄС - будьте готові взаємодіяти з його новими спробами розділяти і володарювати", - звернувся він до західних лідерів.

"Ми хочемо єдності Сполучених Штатів та Європи. Але не за наш рахунок. Це занадто дорого коштуватиме для всіх", - підкреслив Арсеній Яценюк.