Арсеній Яценюк про зовнішню політику влади: Не бачу розвороту в бік Росії, але бачу хаос

Арсеній Яценюк про зовнішню політику влади: Не бачу розвороту в бік Росії, але бачу хаос

20:45, 03 липень 2021

Як популіст, президент не може іти в інший бік, ніж вимагає сьогодні домінуюча більшість України. І це є певним запобіжником. Водночас шлях до Європейського Союзу наразі хаотичний. Таку думку висловив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Вечір з Миколою Княжицьким» на телеканалі «Еспресо» 3 липня.

«Вони вже пробували і воду в Крим пускати, і вибори проводити на тимчасово окупованих територіях, і призначили в ТГК колишнього прем’єра, який розповідав, що ледь не союзну державу треба робити. Але коли вони побачили, що народ України сказав: «Ні, так не буде», – вони зразу відступили», - підкреслив лідер “Народного фронту”. 

“Я не бачу розвороту в бік Росії, але бачу хаос. Тобто він (президент - ред.) не піде в бік Росії, тому що це буде його останній нахил. Але шлях до Європейського Союзу сьогодні якось хаотичний”, - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що не бачить конкретних дій у цьому напрямку, немає плану, як дійти до НАТО і ЄС: “Поки що весь його план – це “чому, пане президент Байден, ви нас не взяли в НАТО". Поки що його план - “чому, пані канцлер Меркель, ви нас не взяли в Європейський Союз". Із таким планом далеко не заїдеш”.

Він вважає хибною практику спілкування із західними партнерами через публічні заяви.

«Якщо ви виходите на телевізор, то ви хочете не досягнути результату, а пропіаритися. Якщо ж ви хочете досягнути результату, і це дипломатична практика, треба сісти, поговорити і домовитися. Тому що вчиняти публічний тиск на партнера – це не по-партнерськи». 

Він додав, що знаючи і президента США, і федерального канцлера Німеччини, вони публічно відповідати не будуть. І не відповідають:  «Але чи додає це Україні сили? Ні. Чи додає це Україні більше шансів на вступ у Європейський Союз і НАТО? Ні. Тому я вважаю цей шлях хибним».