Арсеній Яценюк привітав українців із Днем Незалежності України

Арсеній Яценюк привітав українців із Днем Незалежності України

08:41, 24 серпень 2021

З Днем Незалежності, вільна країно!

Сердечно вітаю всіх, для кого сьогоднішній ювілей є особистим святом. Хто відчуває співпричетність до розбудови нашої держави. Особлива шана і вдячність нашим воїнам, героям-захисникам, які оберігають нашу Незалежність і нашу державу від російської навали.

Ми йшли і йдемо шляхом боротьби, яка тривала і до, і після 1991 року.

Валуєвські циркуляри про заборону української мови у царській Росії, більшовицькі загони Муравйова, придушення національної революції на початку минулого століття, колективізація, Голодомор, підвали НКВС, гулаги. Українці як ніхто знають, яких трагедій і скільки життів коштує відсутність власної держави і як треба боротися за свою незалежність.

Ми вибороли свою перемогу і за 30 років пройшли важливий період становлення.

Совкова республіка початку 90-х з адміністративною економікою, без власної грошової одиниці, з комуністичними кадрами, пустими магазинами і гіперінфляцією, та найгірше – наскрізь радянським мисленням, – після таких «пологів» шанси на виживання мізерні на фоні тотальної політичної та економічної залежності від колишньої метрополії, ким є Росія.

Через 30 років Україна – вільна, у її мури розбиваються плани хижого «русского міра» заново відбудувати імперію на чолі з Москвою.

Маючи честь працювати на найвищих державних посадах, можу з упевненістю говорити про проведені серйозні реформи, в першу чергу в сфері української оборони, фінансів, економіки, енергетичної незалежності, утвердження української мови, національної культури, міжнародної підтримки України.

Ми держава, де у критичні моменти народ підіймався на повстання, коли імперія була близька до чергового уярмлення України. Їй це не вдавалося.

Де Революція Гідності заклала початок нових якісних змін.

Де формальна Незалежність почала отримувати реальне наповнення.

Де завдяки безвізу українці можуть вільно пересуватися європейськими країнами.

Де громадяни бачать майбутнє своєї країни у колі розвинутих провідних західних держав.

Вступ України в НАТО підтримують 54% громадян, а 66% вважають, що Європейський Союз є пріоритетним міжнародним економічним блоком. Серед молодого покоління підтримка вступу у НАТО і ЄС іще вища та сягає 66% і 75%.

Сьогодні 80% громадян безумовно підтримують Незалежність України.

А це означає, що українці бачать європейське майбутнє вільної держави і це один з найголовніших результатів 30-річного розвитку нашої країни, оскільки вказує на суспільну підтримку незворотності європейського курсу.

Ми зі шкірою здираємо колоніальне минуле. Тому такою рішучою є реакція свідомого громадянського суспільства на будь-які спроби нинішньої влади знову повернути нас в антураж з радянськими символами, вуличними апаратами для газіровки і ностальгією за совєтським морозивом.

Україна повинна дивитися вперед, будувати плани, здійснювати реформи і ставати міцнішою і успішною. Чим ефективніша наша економіка, чим вища якість освіти, чим вищий добробут кожного громадянина, кожного з вас, і чим більш упевнений голос нашої держави на міжнародній арені – тим сильніша наша Незалежність.

Віримо у свій спільний дім – в свою Україну, бо, як писав Великий Кобзар, «у своїй хаті своя правда, і сила, і воля».

Щастя вам і вашим родинам! В Днем Незалежності, дорога Україна і дорогі українці! Слава Україні!