Владі доведеться обирати між ринковими і комуністичними методами через зростання цін на газ

Владі доведеться обирати між ринковими і комуністичними методами через зростання цін на газ

20:20, 30 серпень 2021

В Україні буде непроста ситуація через зростання цін на природний газ, яке викликано маніпуляціями «Газпрому» на європейському ринку і будівництвом Північного потоку-2.

Про це заявив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в ефірі телеканалу ТВА.

«У Зеленського буде непроста ситуація. Одна історія, коли в тебе був газ 200-250 доларів за тисячу кубічних метрів, а інша історія, коли зараз 560-600 доларів на зовнішніх ринках», - сказав він, додавши, що владі доведеться обирати між ринковими і неринковими методами вирішення цієї проблеми.

Арсеній Яценюк закликав не вдаватися до комуністичних методів, які вже призводили до фактичного банкрута «Нафтогазу», «діри» у розмірі майже 10 мільярдів доларів і газової залежності від Росії.

«Замість того, щоби підвищити зарплату вчителю, лікарю, військовослужбовцю, купити нову військову техніку, купити нове обладнання для школи чи для університету, зайнятися якимись інфраструктурними проєктами, профінансувати збільшення пенсій, всі ці гроші забирали і віддавали в «Нафтогаз» для того, щоби продавати газ по ціні, який в три рази дешевший від ринку. В результаті кожен з нас платив за так званий цей дешевий газ, плюс там ще його крали. Чому? Тому що там цей газ для населення продавали промисловості втридорога. І в результаті ще й «Нафтогаз» став банкрутом», - сказав він.

 «Це найгірше, що може зробити Зеленський. Це тому, що це чистий Совєтський Союз, це комунізм. І це шлях до банкрутства і державних компаній, і країни, і ще й не буде видобутку газу, його ніхто не буде видобувати. Тобто, ми знову сядемо на російську газову голку», - наголосив лідер «Народного фронту».

Арсеній Яценюк зазначив, що компенсувати зростання цін для населення може інститут субсидій.

«Вихід лежить в інституті субсидій. При мені субсидії були, половина країни отримували субсидії. Мене критикували мої політичні опоненти: та, при Яценюку тарифи були. Народ, давайте так. Люби, Боже, правду. Ви візьміть свої платіжки 2014-2015-2016 років і порівняйте з сьогоднішніми», - сказав він.

«Якщо були при мені такі високі тарифи, то скажіть, будь ласка, чому за тисячу кубічних метрів газу ви тоді платили 3600 гривень? Я давав соціальну норму. Була соціальна норма 1200 кубічних метрів газу на зиму по 3600 гривень, половина від ринкової вартості», - наголосив Арсеній Яценюк.