Візит Зеленського до США стане історичним, якщо виконають всі обіцянки

Візит Зеленського до США стане історичним, якщо виконають всі обіцянки

23:11, 03 вересень 2021

Зустріч президентів України і Сполучених Штатів Америки може увійти в історію, якщо будуть виконані всі пункти підписаної Спільної заяви щодо стратегічного партнерства.

Про це заявив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Цей візит буде історичним тільки в одному випадку: якщо та декларація, яка підписана, - а це взагалі вперше в історії наших стосунків такий формат декларації, - буде виконана», - наголосив він.

«Це скоріше план дій, де Україна сказала, що вона буде робити, і Америка сказала, де вона допоможе. Якщо Україна й українська влада виконає, що пообіцяла, не для Америки, а для кожного з вас – правова реформа, боротьба з корупцією, економічний успіх, сильна армія, - і Америка буде помагати, тоді цей візит історичний», - сказав лідер «Народного фронту».

Арсеній Яценюк підкреслив, що Сполучені Штати заявили не просто про підтримку України: «Слів у нас багато. Тут основне – про що конкретно домовилися».

«Американці з 2014 року, коли я зустрічався з Президентом Обамою двічі і тоді Віце-президентом Байденом, більше 2 мільярдів доларів видали фінансування і озброєння для Збройних Сил України. Тоді у 2014 році у нас на рахунку в державі - 108 тисяч гривень. Нема чим не те що зарплати платити, одні щури по Держказначейству бігали. Вони тоді дали 2 мільярди доларів кредитних гарантій, для того щоб не допустити банкрутства держави», - сказав екс-прем’єр-міністр.

За словами Арсенія Яценюка, зараз США так само проявили підтримку.

«Це ж не тільки цих 60 мільйонів. Загальний обсяг асигнувань буде близько 400 з гаком мільйонів доларів. Тобто, вони фінансують українську армію», - сказав він.

«Друге – вони фінансують і допомагають боротися з ковідом. Третє – це піднялося питання по НАТО. Я очікував більш чітких формулювань, скажу вам відверто, в цій заяві. Але вони повторили те, що двері НАТО для України відкриті. Правда, от дорога між тим, як двері відкриті, і ми зайдемо в ці двері, щось мені так уже десятиліттями йде», - зазначив Арсеній Яценюк.

У той же час він висловив незадоволення відсутністю у підписаному документі чітких формулювань щодо Північного потоку-2.

«Що таке «Північний потік»? Це росіяни побудували газотранспортну систему проти України, в обхід України. Що таке це для України? Це ми з вами з-за того, що росіяни домовилися з німцями, втрачаємо кожен рік 2 мільярди доларів. І нам їх ніхто не збирається компенсовувати», - сказав Арсеній Яценюк.