Угода з РФ про транзит 2019-го - це гра в російську лузу

Угода з РФ про транзит 2019-го - це гра в російську лузу

08:52, 25 вересень 2021

Росія реалізує комбінацію, аби перетворити українську ГТС на металобрухт, переділити енергетичний ринок Європи і поставити нашу безпеку під удар. У цій комбінації, зокрема під час підписання угоди про транзит 2019 року, були присутні українські високопосадовці. 

Про це наголосив Прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в ефірі телеканалі Еспресо.TV 24 вересня.

На його переконання, 2019 року “Нафтогаз” не мав права підписувати 5-річний контракт із “Газпромом” на транзит газу на таких умовах, на яких він був підписаний: “Це була здача національних інтересів”.

“Підписати контракт на транзит всього-на-всього на 5 років і тільки двосторонній, без європейської сторони і без додаткових гарантій – це була гра в російську лузу”, - підкреслив він.

“Це велика російська комбінація. Спрямована, по-перше, на те, щоб перетворити українську газотранспортну систему на металобрухт через запуск «Північного потоку». Друге – щоб повернути український енергетичний ринок до Російської Федерації. Третє – щоби повністю переділити енергетичний ринок Європи, запустивши «Північний потік», відрізавши Україну від постачання газу”, підкреслив Арсеній Яценюк. 

Таким чином РФ прагне поставити під удар нашу національну безпеку, наголосив він: “Тому що постачання газу – це частина національної безпеки. Росіяни не вдарять по Україні, якщо Європа буде знати про те, що газ іде Україною транзитом”.