На добудову кордону потрібно було 2 млрд грн, у той час як на “Велике будівництво” вже витратили 124

На добудову кордону потрібно було 2 млрд грн, у той час як на “Велике будівництво” вже витратили 124

08:38, 16 листопад 2021

На «Велике будівництво» доріг витратили вже 124 млрд грн. Водночас на завершення будівництва кордону потрібно було 2 мільярди, а проєкт досі не завершений, - підкреслив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк у програмі “Час Голованова” на телеканалі "Україна 24.

Арсеній Яценюк нагадав, що в 2014 році як Прем’єр-міністр оголосив про те, що Україна нарешті почне будувати державний кордон. 2015 року вже був готовий проєкт, і почалася стадія будівництва:

“Як тільки почалася стадія будівництва, почалася неймовірна кампанія по дискредитації і брехні з приводу «Стіни». Всередині України це робили мої політичні опоненти. Приїдуть на будівельний майданчик або десь збоку, адже тут півтори тисячі кілометрів кордону, - похайпляться, начебто нічого не будується”.

“Далі включилися росіяни. Вони були основні, які дискредитували проєкт щоденно на всіх російських каналах”, - наголосив він.

“Проєкт повинен був бути завершений в цьому році. Його не завершили. Половина українсько-російського державного кордону так і без облаштування. Я вже не кажу про Білорусь”, - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що на облаштування кордону витрачено на сьогодні 2,1 мільярда гривень. І необхідно було виділити ще 2 мільярда, адже загальний бюджет був 4 млрд грн.

“Якщо порівняти, скільки витратили на «Велике будівництво» доріг – то це 124 мільярди. Ну можна було виділити 2 мільярди і добудувати кордон? Державна прикордонна служба є, а кордону в державі немає”, - наголосив він.

Якби це було зроблено, переконаний Арсеній Яценюк, сьогодні загроза з боку Білорусі і Росії була б нижча: “Я не казав і не кажу про те, що перша лінія оборони вирішить всі проблеми. Але ж по цьому проєкту зараз почали будувати Польща, Латвія, Литва, Естонія. І то у них ще не на такому високому рівні цей проєкт, як був зроблений в Україні”.

Він відзначив, що нинішня влада нарешті зрозуміла, що кордон потрібно терміново добудувати, і міністр МВС заявив про необхідність виконати облаштування кордону.