Президент мав скликати РНБО через загострення на кордоні з РФ, а не записувати відео

Президент мав скликати РНБО через загострення на кордоні з РФ, а не записувати відео

08:57, 16 листопад 2021

Відмова НАТО надати Україні ПДЧ 2008 року - це жахлива помилка. І це в тому числі й їхня відповідальність, що Росія напала на Грузію, тимчасово вкрала частину наших територій на Сході й Крим. Сподіваюся, вони зараз роблять висновки. Тому реакція Заходу на нинішнє загострення уже не на словах, а на ділі, - правильна. Про це сказа Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк у програмі “Час Голованова” на телеканалі "Україна 24” 15 листопада. 

Арсеній Яценюк наголосив, що світова преса з кінця жовтня пише про загострення на українсько-російському кордоні. Проте 1 листопада українська влада розповідає, що все спокійно, жодних російських військ немає, ніякого напруження немає:

“На цьому фоні президент Сполучених Штатів відправляє до Москви директора ЦРУ тільки з однією метою – сказати росіянам, що Америка не дасть можливості Путіну напасти на Україну”.

Після цього візиту, нагадав Арсеній Яценюк, директор ЦРУ телефонував президенту Зеленському.

“Коли весь світ стоїть на вухах, президент повинен був не записувати відео, як сьогодні, а зразу скликати РНБО, сказати країні правду: “Так, є накопичення російських військ, я як Верховний головнокомандувач віддав такі й такі накази. Знайте, що у нас достатньо сил захистити українську державу”. Робити всі телефонні дзвінки, піднімати всіх на ноги”, - підкреслив він.

Натомість, сказав Арсеній Яценюк, США, Британія, Франція, Німеччина “піднімали українську владу, щоб вона заявила на весь світ: дійсно, росіяни таки накопичують війська біля українського кордону”.

Арсеній Яценюк відзначив швидку реакцію Європи і США на ситуацію: “Вони не просто швидко зреагували - американці сьогодні відправили 80 тонн боєприпасів. Є неофіційне поки що повідомлення, що британці готові відправити 600 військовослужбовців”.

Він наголосив, що Мінський процес зараз “просто мертвий”. Водночас Володимир Зеленський хоче проводити “Нормандію”: “Про що проводити “Нормандію”? Про те, що Путін уже видав паспорти і проводить там проводить вибори? Залучає наших громадян, які стали їхніми громадянами, і вони голосують за незаконно обрані російські органи влади. І про те, що Путін сьогодні прийняв рішення взагалі надати економічну самостійність і право так званим «ДНР» і «ЛНР» продавати свої товари в Росію на законних підставах? Тобто, ситуація надзвичайно загострена”.

“На що я сподіваюся? Я вірю в Збройні Сили України, вірю в Національну гвардію України. Я вірю в сили правопорядку і сили безпеки України. Вірю в українські добровольчі батальйони. Я вірю в український народ”, - сказав він.