Пресконференція президента – це не розмова з країною, а політтехнологія

Пресконференція президента – це не розмова з країною, а політтехнологія

08:36, 27 листопад 2021

Під час пресконференції президента Зеленського країна так і не отримала відповіді, хто провалив операцію по захопленню 33 вбивць, контрольованих Путіним внаслідок “Вагнергейту”, - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк до Володимира Зеленського в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на каналі “Україна”.

Те, що президент Зеленський сказав під час пресконференції про українську військову розвідку, підкреслив Арсеній Яценюк, - це “негідно звання президента України”: “Ці люди захищають країну”. 

“Не Зеленський стоїть під вистрілами росіян. Не Зеленський стоїть на першій лінії оборони. Не Зеленський захищає Україну. Він повинен керувати і  повинен зробити так, щоби йому довіряли Збройні Сили. Він повинен шанувати кожного військовослужбовця, кожного військового розвідника, кожного українця, який зі зброєю захищає Україну”, - наголосив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що влада декілька тижнів спростовувала можливість нового посилення російської загрози: "Фактично тільки американці і європейці підняли питання, що росіяни загрожують Україні, на самий верх”.

“Країна очікувала від президента, що глава держави скаже, що в нас є російська загроза. І що він як президент звернеться до народу України: “Верховний головнокомандувач знає, як захистити країну”, - підкреслив він.

За словами Арсенія Яценюка, президент мав би звернутися до західних партнерів із вимогою скликати саміт країн-союзників України: Сполучених Штатів, Великобританії, Німеччини, Франції.

Натомість, переконаний Арсеній Яценюк, сьогоднішня пресконференція президента – це “взагалі не розмова з країною”: “Це була політична технологія, як відвести увагу і як не відповісти на цілу низку питань, відповідей на які сьогодні вимагає суспільство”.

Зокрема, за його словами, це питання про наявність офшорних компаній у Володимира Зеленського, на які начебто приходили гроші від Приватбанку, і про відмивання цих коштів - “чи воно було чи ні – країна не отримала відповіді”.

“На питання про те, як Україна буде виходити з економічної й енергетичної кризи, так само відповіді немає”, - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що йому “сумно і соромно”, проте він не розчарований в Зеленському, адже ним не зачаровувався. Але принаймні тоді, коли обирали Зеленського, він в уявленні багатьох людей був чесною і порядною людиною”, - підкреслив він.

“Але хіба це морально, хіба це чесно, хіба це порядно? Коли стоять російські війська на кордоні з Україною, коли російська військова загроза, коли країна в страху, - президент покидає Київ і їде на державну резиденцію. Це неправильно в сьогоднішній ситуації – літати на святкування дня народження військовими вертольотами і вертольотами Служби з надзвичайних ситуацій. Це просто аморально. Так не може бути і так не повинно бути”, - наголосив Арсеній Яценюк.