Група семи та інші країни мають створити новий тип трибуналу над РФ - Арсеній Яценюк на Times Radio

Група семи та інші країни мають створити новий тип трибуналу над РФ - Арсеній Яценюк на Times Radio

13:52, 13 травень 2022

Необхідно створити  новий правовий механізм, як притягнути Росію до відповідальності. Це надважливе завдання для вільного світу, - наголосив в ефірі Times Radio голова Київського безпекового форуму, прем‘єр-міністр 2014-2016 років Арсеній Яценюк. 

«Путін, його армія, його солдати, його генерали, РФ та російський народ - хочу підкреслити - і російський народ, - усі відповідальні за злочини проти людства і воєнні злочини в Україні», - підкреслив він, нагадавши, що понад 70% населення Росії підтримують цю так звану військову операцію, «яка є насправді варварською, жорстокою  повномасштабною війною проти незалежної країни».

Арсеній Яценюк зазначив, що Генеральний прокурор України уже розпочала масштабне розслідування проти російських солдатів, які вчинили злочини проти людства: «Це звірства неймовірного масштабу. Ми говоримо не про десятки чи сотні. Ми говоримо про тисячі й десятки тисяч українців, убитих російськими військовими». 

Він також нагадав, що в Україні перебувають і іноземні слідчі, які почали підтримувати українські правоохоронні органи в розслідуванні цих злочинів. 

 Водночас, підкреслив голова КБФ, нинішня міжнародна правова система не дієва в питанні притягнення РФ до відповідальності: «Міжнародний суд ООН та Міжнародний кримінальний суд мають дуже громіздкі й складні процедури». 

«Переконаний, що нам необхідно створити  новий правовий механізм, як притягнути Росію до відповідальності. Це надважливе завдання для вільного світу. Адже ми вже живемо в зовсім іншому світі, й маємо створити новий механізм, як покарати це зло. Інакше непокаране зло завжди повертається», - наголосив він. 

Арсеній Яценюк уточнив, що цей механізм може працювати за схемою,  схожою на Нюрнберзький процес. 

«Якщо Група семи та інші країни, які насправді підтримують цінності вільного світу, створять новий тип трибуналу над РФ, - це єдиний механізм, який я зараз бачу», - підкреслив він.