НАТО на цьому етапі має розширитися не до 32, а до 33 країн, одна з яких - Україна

НАТО на цьому етапі має розширитися не до 32, а до 33 країн, одна з яких - Україна

17:22, 18 травень 2022

Усі країни-члени НАТО повинні невідкладно прийняти рішення про розширення Альянсу. У цю хвилю розширення повинна бути включена Україна, - підкреслив голова Київського безпекового форуму, Прем‘єр-міністр 2014-2016 років Арсеній Яценюк в ефірі «Еспресо TV».

Він нагадав, що одна з ключових тез, яку використовував Путін при військовій агресії, - це необхідність зупинки розширення НАТО: «що Україна може стати членом НАТО, і взагалі розширення Альянсу представляє небезпеку для нацистської путінської Росії». 

Проте в результаті дві нейтральні країни, - а Швеція була нейтральна взагалі протягом 200 років, - прийняли рішення подати заявку на вступ до НАТО, наголосив він: «Таким чином Альянс повинен бути розширений з 30 до 32 країн». 

Водночас Арсеній Яценюк підкреслив:  «Дуже важливо, щоб на цьому етапі НАТО складалося не з 32, а з 33 країн. І ця 33-тя країна повинна бути Україна». 

«На порядку денному НАТО це повинно звучати. Поки що такої позиції немає, але ця позиція повинна бути», - додав голова КБФ. 

Він також назвав такою, що викликає занепокоєння, позицію Туреччини щодо членства в НАТО Фінляндії та Швеції, адже «не тільки росіяни, але й китайці спостерігають за тим, як швидко НАТО буде здатне ухвалити рішення про своє розширення».

Арсеній Яценюк наголосив, що Туреччина має розділити питання вступу цих країн до НАТО і їх двосторонній діалог щодо видачі тих, хто, на думку Туреччини, є  вірогідними злочинцями: «А те, що стосується розширення НАТО і чіткого слова Туреччини в тому, що вона готова підтримати це розширення і посилити НАТО, - воно має лежати на поверхні».