1 трлн доларів арештованих коштів РФ має належати Україні

1 трлн доларів арештованих коштів РФ має належати Україні

19:00, 20 травень 2022

Арештовані російські кошти повинні бути відправлені на відновлення України і на компенсацію сотень мільярдів збитків, які Україна вже понесла і несе від російської агресії, - підкреслив голова Київського безпекового форуму, Прем’єр-міністр 2014-2016 років Арсеній Яценюк в ефірі каналу “Україна 24”. 

Арсеній Яценюк наголосив на важливості фінансово-правової відповідальності РФ - “як стягнути з Путіна і Росії сотні мільярдів доларів збитків, які вже нанесла російська військова агресія проти України”. 

Він нагадав, що Сполучені Штати, країни-члени Європейського Союзу, Великобританія і Група семи прийняли рішення про арешт російських активів - “як центрального банку Росії - а це близько 300 мільярдів доларів, так і активів державних компаній та російських олігархів”.

Зараз загальний обсяг таких заарештованих активів - 1 трильйон доларів.

“Але треба не просто, щоб їх арештували. Цей 1 трильйон доларів належить Україні. Їх треба конфіскувати”. - наголосив він.

“Уявіть собі, Путін розпочав війну, знищує Україну, ми втрачаємо найцінніше – людські життя, наших людей, нашу економіку, наш потенціал, - а він думає, що за це не заплатить”, - наголосив він.

Аби прийняти рішення про конфіскацію цих активів, країни, що заарештували російські активи, мають внести зміни в своє національне законодавство. «Якщо необхідне внесення змін до законодавства, такі зміни будуть внесені. Тому що політики цих країн будуть зацікавлені в тому, щоби стягнути ці гроші з Росії. Тому що їхні виборці будуть так само задавати запитання, чому тільки вони як платники податків платять за це, чому за це не платить Росія. І всі ці гроші повинні бути відправлені на відновлення України і на компенсацію сотень мільярдів збитків, які Україна вже понесла і несе від російської агресії”. - підкреслив Арсеній Яценюк.