Арештовані російські гроші мають стати українськими

Арештовані російські гроші мають стати українськими

18:58, 17 квітень 2022

Необхідна юридична процедура, як заморожені російські гроші стануть українськими, адже Росія вже сьогодні винна Україні сотні мільярдів доларів збитків, які вона нанесла своєю війною, - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк в ефірі каналу “Еспресо”. 

Він підкреслив, що через російську військову агресію українська економіка пішла в стрімке падіння: "Розмір втрат сьогодні важко порахувати, тому що все залежить від того, як довго і наскільки глибоко буде далі продовжуватися війна. Але факт залишається фактом, що навіть при сьогоднішніх умовах ми вже кажемо: половини українського ВВП не існує, а дефіцит державного бюджету до кінця року буде сягати близько 70 мільярдів доларів США”.

Він нагадав, що наші західні партнери заарештували  золотовалютні резерви центрального банку РФ, гроші низки російських олігархів - це сотні мільярдів доларів: “У цій ситуації на ті гроші, які заарештовані, повинна претендувати Україна в першу чергу”. 

“Розумію, що у нас дискусія про накладення санкцій, щоб позбавити Росію майбутніх доходів. Але повинна бути не просто дискусія, а рішення про те, а як Україні сьогодні компенсувати вже нанесені збитки”, - наголосив він. 

На його переконання, потрібен абсолютно новий механізм, яким чином юридично стягнути з Росії сотні мільярдів доларів збитків, які вона вже зараз нанесла Україні, на користь України:

"Країну треба годувати, країну треба відновлювати. Армію треба годувати. Тобто, ці кошти є, і зараз на порядку денному повинно бути ключове питання – як ці арештовані російські гроші стануть українськими”.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що світовою спільнотою і Групою семи повинен бути створений спеціальний фонд підтримки і відбудови України: "І це не просто програма МВФ. Тому що це взагалі нестандартна ситуація. Ми не можемо користуватися старими інструментами в сьогоднішній ситуації. Потрібні прямі вливання мільярдів доларів, це вже десятки мільярдів доларів,.. щоб Україна фінансувала свої поточні потреби”.