Путін та його прихвостні сидітимуть за ґратами - Арсеній Яценюк на BBC Scotland

Путін та його прихвостні сидітимуть за ґратами - Арсеній Яценюк на BBC Scotland

18:22, 06 квітень 2022

Спеціальна комісія з країн Групи семи має підготувати правове підґрунтя для судового переслідування Путіна та кожного у вертикалі командування, наголосив Арсеній Яценюк, Прем’єр міністр України у 2014-16 роках, в ефірі BBC Scotland. 

Він нагадав, що півроку тому Путін опублікував свою статтю, заперечував саме існування української держави, а вчора колишній президент Росії Мєдвєдєв, який зараз є заступником голови Ради безпеки РФ, зробив дуже схожі заяви, які нагадують нацистські заяви про «остаточне вирішення»:

"Єдине, до чого ще не дійшов Мєдвєдєв, - це назвати українців «untermensch», тобто недолюдьми. Це російська нацистська політика проти України, і російській керівництво віддало наказ на вчинення воєнних злочинів проти українського народу”.

“Я переконаний, що настане час, коли президент Путін та його прихвостні сидітимуть за ґратами. Так розвивається світова історія. Основою всього є справедливість. Їх буде притягнуто до відповідальності”, - наголосив він.

Для цього, підкреслив Арсеній Яценюк, він закликав країни Групи семи створити спеціальну правову комісію:

“Це так званий новий Нюрнберзький процес проти Російської Федерації”.

Ця комісія, за словами Арсенія Яценюка, має розслідувати звірства, воєнні злочини і злочини проти людства, вчинені Російською Федерацією та “повинна буде підготувати правове підґрунтя для судового переслідування Путіна та кожного у вертикалі командування”. 

Він нагадав, що в час його перебування на посту Прем’єр-міністра Україна надала всі повноваження із розслідування збиття російськими силами літака MH17 розслідувальній групі Нідерландів, і така практика добре спрацювала: “У нас була міжнародна команда, ми спільно зібрали всі докази, і зараз Росію притягують до відповідальності. Схожий сценарій можна застосувати до розслідування цих жахливих звірств, вчинених Російською Федерацією”.