Японія повинна ввести ембарго на російську нафту і газ

Японія повинна ввести ембарго на російську нафту і газ

15:31, 31 березень 2022

Арсеній Яценюк заявив, що метою Москви в переговорах про припинення вогню є «просто виграти час».

Колишній Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав Японію ввести ембарго на російську нафту і газ, а японські компанії - зупинити проект “Сахалін-2” на Далекому Сході Росії.

В онлайн-інтерв'ю Nikkei Asia Яценюк сказав, що справжні наміри Росії - «просто виграти час», висловивши сумніви щодо оптимізму, що переговори про припинення вогню будуть просуватися швидко.

Яценюк – прозахідний ліберальний політик, який обіймав посади міністра економіки та закордонних справ. Він був Прем'єр-міністром, коли Росія анексувала Крим у 2014 році.

Війна в Україні – це «війна за глобальну демократію», сказав Яценюк. «Вільний світ має посилювати санкції [проти Росії], щоб кожен день закручувати гайки».

У Японії точаться дебати щодо того, чи варто країні продовжувати імпорт російського газу. Позбутися її економічної залежності від Росії  - «ради Бога, це у ваших інтересах національної безпеки», сказав Яценюк. Він підкреслив, що Японія «мусить накласти енергетичне ембарго на російську нафту і газ», як це зробили США, Канада та Великобританія, і закликав японські компанії, які займаються розробкою ресурсів у Росії, вийти з цих проектів.

Коли 23 березня президент України Володимир Зеленський виступив з онлайн-промовою перед японськими законодавцями, він не робив жодних конкретних запитів і залишив більш м’яке враження. Але насправді, хоча багато українців вдячні за підтримку з боку країн Групи семи, вони вважають, що Японія та Європа, за словами Яценюка, «мають позбутися будь-якої російської залежності».

Екс-прем'єр також критично висловився щодо Китаю, який вагається, чи приєднатися до санкцій Заходу проти Росії. “Китай на тому ж боці”, - продовжив він, сказавши, що Пекін робить історичну помилку. Він підкреслив, що як постійний член Ради Безпеки ООН, Китай “повинен бути на правильному, але не на неправильному боці історії”.

У вівторок у Стамбулі делегати від Росії та України провели черговий раунд переговорів про припинення вогню. Під час інтерв'ю Яценюк неодноразово висловлював недовіру Росії. “Я був дуже прямолінійним і відкритим, сказавши, що не довіряю жодному слову росіян — жодному слову”, — сказав він. “Вони майстри брехні, обману, і, безсумнівно, це обман. Подивіться, що зараз відбувається”.

“Реальність зовсім інша. Насправді Росія робить димову завісу”, - сказав Яценюк. “Справжній намір Росії [у переговорах про припинення вогню] — просто виграти час”.

Яценюк неодноразово заявляв, що Україна не повинна йти на поступки Росії. “На першому етапі Росія повинна однозначно відступити [туди, де вона була] до 24 лютого”, - підкреслив він. Хоча такий крок – включаючи припинення облоги зруйнованого портового міста Маріуполя та виведення військ – вважається важким рішенням для Росії на даний момент, він продовжив: «Наступним кроком буде те, що Росія має вийти повністю з України – отже, з Донецька, Луганська і Криму».

Яценюк підкреслив, що демілітаризація України «цілком неприйнятна за жодних умов». Залишити Україну без зброї, за його словами, означає залишити її “без бронежилета, оголену країну, яку легко може захопити Росія”.

За останні роки Росія анексувала Крим, утискала внутрішніх опонентів і втручалася у вибори на Заході. “Проблема в тому, що світ був глухий до меседжів та дій Путіна”, – сказав Яценюк, який залишається в своїй рідній країні.

“У результаті хто за це платить? Україна”.