Вимоги РФ треба застосувати проти неї самої. Фактично Росія написала пункти про себе, а не про Україну

Вимоги РФ треба застосувати проти неї самої. Фактично Росія написала пункти про себе, а не про Україну

21:04, 16 березень 2022

Так звані вимоги, які поставив нацистський режим Путіна Україні щодо безблоковості, демілітаризації і денацифікації насправді мають бути застосовані проти Росії - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк в ефірі програми “Настоящеє время”. 

Він нагадав, що РФ ставить умову, що Україна не повинна вступати в жодні блоки: “Я вважаю, що Україна і все світове співтовариство має вимагати розпустити Організацію договору про колективну безпеку. Саме того так званого договору, який є млявим спадкоємцем Варшавського договору і який фактично зобов’язав Білорусь воювати проти України. Того, який сьогодні є ключовим агресором проти України”.

Щодо демілітаризації, підкреслив він, “увесь Захід має вимагати демілітаризації від Росії”: “У неадекватних людей – ядерна кнопка, 900 тисяч регулярної армії. Це загроза для всього вільного світу”.

"Зрозуміло, що Росія не прийме демілітаризацію самостійно. Тому санкції Заходу приведуть до того, що Росія перестане витрачати десятки і сотні мільярдів доларів на своє озброєння. Адже фактично ці гроші йдуть на те, щоби оснащати армію, яка потім нападає на вільні і демократичні держави”, - наголосив він.

Денацифікація, підкреслив Арсеній Яценюк, “стосується конкретно Путіна, Лаврова, Шойгу і всіх тих, які були присутні на засіданні ради безпеки, і тих депутатів Державної думи, які приймали рішення, сенс яких тільки один – злочини проти людства і воєнні злочини”.

“Тобто процес денацифікації має бути розпочатий саме стосовно Росії. І прийде час, коли буде створено міжнародний спеціальний суд, точно так само, як було створено Нюрнберг”, - наголосив Арсеній Яценюк.

Щодо територіальних претензій він підкреслив: “Наші вимоги – Росія мусить негайно змінити свою конституцію, яку вона прийняла всупереч міжнародному праву, і повернути Крим, Донецьк і Луганськ”.

“Фактично Росія написала пункти про себе, а не про Україну. Тому сьогодні я не вірю і не повірю жодному слову і жодній дії російської нацистської еліти”, - сказав Арсеній Яценюк.