Із 1990 року нас намагалися ослабити, але українська нація об’єдналася - Арсеній Яценюк у Чернівцях

Із 1990 року нас намагалися ослабити, але українська нація об’єдналася - Арсеній Яценюк у Чернівцях

21:22, 25 вересень 2022

«Українська нація об’єдналася, стала єдина в баченні нової України, в розумінні необхідності її захисту і перемоги. В усвідомленні історичної необхідності членства України в ЄС і НАТО. Ця країна повинна і вона буде іншою. Основне завдання - перемога», - підкреслив прем’єр-міністр України 2014-2016 років, голова КБФ Арсеній Яценюк під час спілкування з молоддю в новому катехитичному центрі у Чернівцях.

Після 1990 року, коли Україна не виборола, а отримала, відновила свою незалежність, була маса дискусій, підкреслив він: «Починаючи з питання мови, яке, як казали, розділяє. Я ніколи не міг зрозуміти, як питання мови може розділяти, якщо воно повинно об’єднувати, адже це питання національної ідентичності. Питання культури, історії, релігії».

«Але саме на цих питаннях грали наші вороги. Ці вороги – диктатура, яка сьогодні представлена путіним і росією як такою», - наголосив він. 

Із 1990 року, сказав він, робилися підвалини, як зробити Україну слабшою: «Проте українці робили те, чого путін не очікував. Ми повставали. У 2004 році, у 2014 році. Український народ повставав і демонстрував всьому світу і Європі, що таке демократія, що таке боротьба за свою свободу. І український народ платить кров’ю».

«Чому наш народ перемагає і переможе? Тому що основа – це наші цінності. Вони базуються на вірі, на принципах, на правильній, справедливій історії», - наголосив він. 

За 30 років дуже Україна пройшла довгий етап: «За цей час ми створили єдину потужну політичну націю – українську. Ця політична нація бореться за своє виживання. Ця держава бореться за свободу не тільки України. Ця держава бореться за свободу всього вільного світу. Наша священна боротьба захищає Європу». 

«Я вірю в те, що ми переможемо в цій священній війні. Ми станемо сильними, успішними і просто щасливими. І за це треба боротися. І цю перемогу ми виборемо», - наголосив він. 

У неділю, 25 вересня, в Чернівцях відбулося освячення катехитичного навчального центру святого апостола Петра при катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці. Фундатором центру став Арсеній Яценюк. Центр зведений на згадку про його батька Петра Івановича Яценюка, історика, викладача Чернівецького університету. 

Катехитичний центр Чернівецької  парафії має стати школою навчання та передання віри для парафіяльних спільнот, катехитичних груп, дітей та молоді.