Помилки Заходу і Меркель зокрема - це Нордстрім-2, відмова Україні в ПДЧ і намагання задобрити рф

Помилки Заходу і Меркель зокрема - це Нордстрім-2, відмова Україні в ПДЧ і намагання задобрити рф

11:33, 27 листопад 2022

“Західні політики думали, що грошима можна задобрити росію. Вони не могли зрозуміти, що за їхні гроші цей дикий ведмідь захоче їх же з’їсти”, - сказав голова КБФ, прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк в інтерв’ю Дмитру Гордону.

Арсеній Яценюк розповів, що на посту прем’єра і уже після відставки єдиний і ключовий конфлікт із тодішнім канцлером Німеччини Меркель стосувався “Північного потоку”: “Я їй казав - пані канцлер, це антиєвропейський, антиукраїнський, антиекономічний проєкт. І це ще й антиамериканський проєкт. Тому що ви віддаєте «газпрому» в руки всі важелі впливу”.

“Вона мені повторювала постійно одну й ту саму мантру, що це комерційний проєкт. І ми тут ніколи не зійшлися”, - розповів він.

“Це дуже серйозний прокол всієї німецької і європейської політичної еліти”, - додав голова КБФ.

Друга помилка, за словами Арсенія Яценюка, яка історично передувала «Північному потоку», - це саміт в Бухаресті, коли Україні відмовили в наданні Плану дій щодо членства в НАТО. Він нагадав, що президент США Буш підтримав ідею надання Україні ПДЧ, проте Німеччина та Франція це заблокували: "Яка була ціна цього? Вторгнення в Грузію, потім анексія Криму і повномасштабна війна”.

Ще однією помилкою західної політики і особливо Німеччини як драйвера цієї політики, - це сприйняття росії загалом: “Вони думали, що економікою та грошима можна задобрити цього дикого ведмедя. Вони не могли зрозуміти, що за їхні гроші цей ведмідь збудує дуже багато кліток, і в ці клітки він хоче посадити їх у першу чергу, і там же з’їсти”.

“Тому це була глобальна помилка. І проблема в тому, що за ці глобальні помилки зараз найбільше платить Україна. Наші європейські друзі, усвідомивши цю помилку, також платять. Тільки вони платять грошима, а ми платимо тим, що не має жодної ціни, - життям”, - наголосив він.

“Саме тому це ще більше повинно спонукати наших західних друзів до спільного розуміння - це не війна росії проти України, це війна зла проти добра, це війна темряви проти світла. І у нас повинна бути спільна перемога”, - сказав Арсеній Яценюк.