Зростанню осі зла може запобігти розширення вільного світу та демократії

Зростанню осі зла може запобігти розширення вільного світу та демократії

15:07, 21 листопад 2023

«Історія чітко показує, що і російська імперія, і більшовицька росія, і совєтський союз, і путінська рф мають спільну ціль - знищити Україну і відновити вісь зла», - підкреслив голова Київського безпекового форуму, премʼєр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк під час спеціальної події КБФ до 90-х роковин Голодомору-геноциду 21 листопада.

Арсеній Яценюк підкреслив, що путін - прямий послідовник сталіна, і він впроваджує політику сталіна та сталінської радянської імперії.

«Він хоче знищити Україну як державу і українців як народ», - підкреслив голова КБФ, наголосивши, що ці дії росії, безумовно, відповідають правовому визначенню геноциду.

Водночас, наголосив він, росія - не одна, і вісь зла росте: «Це, звичайно, Іран, Північна Корея, росія, терористичні організації, такі як ХАМАС».

«Найбільше питання зараз - чи можемо ми цьому запобігти? І чи можемо притягнути до відповідальності тих, хто винен у цьому? Єдина можлива відповідь - так. Ми повинні це зробити, інакше зло буде повертатися знову і знову», - сказав Арсеній Яценюк.

«Замість збільшення осі зла необхідне розширення вільного світу та демократії. І ця праведна боротьба, яка триває в Україні, - це боротьба за громадянські права і свободи. Навіть більше - це боротьба за людство», - сказав він.

Весь світ пильно спостерігає, чим закінчиться війна в Україні, підкреслив голова КБФ: «І єдиним можливим завершенням цієї війни є перемога вільного світу, людяності й свободи».

І для цього, на його переконання, необхідно вдосконалити міжнародне право, «починаючи від Міжнародного кримінального суду і до інших інституцій, які повинні бути ефективними»: «Як могло статися, що один із постійних членів Ради Безпеки ООН - росія - блокує цілу низку рішень, які мають на меті захист засадничих принципів статуту ООН».

Розширення демократії, на його переконання, також пов’язане з розширенням НАТО та ЄС: «Це - шлях, як захистити український народ, Україну. І це шлях до припинення війни».

«Коли ми об’єднуємо зусилля - немає сили, яка може нас подолати», - підкреслив голова КБФ.

«У нас є єдина опція – ніколи не здаватися. Це найкращий рецепт для перемоги», - сказав Арсеній Яценюк.