Опозиція вимагатиме створення ТСК з протиправних дій міліції, скорочення витрат на силовиків і держапарат, - Арсеній Яценюк

Опозиція вимагатиме створення ТСК з протиправних дій міліції, скорочення витрат на силовиків і держапарат, - Арсеній Яценюк

15:56, 12 січень 2014

На наступному планарному тижні Ради опозиція вимагатиме створити ТСК з розсідування протиправних дій правоохоронців та ухвалити питання про ліквідацію “звірячих назв і звірів з української міліції” і скорочення витрат на держапарат у проекті держбюджету-2014 на 20 млрд грн. Про це на Народному Віче на Майдані в неділю, 12 січня, заявив голова Політради ВО “Батьківщина” та фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк повідомив, що перше питання, яке ставитиме опозиція в парламенті наступного пленарного тижня – це “створення тимчасової слідчої комісії з розслідування тих звірств, які вчиняла українська міліція по відношенню до громадян України”: “Немає довіри ні Пшонці, ні Януковичу, ні Захарченку. Ми, як опозиція, наполягаємо на ухваленні постанови про створення ТСК.  І вона буде прийнята”.

Друге завдання – це ухвалення рішення щодо спецпідрозділів української міліції: “Вдумайтесь у ці назви: “Беркут”, “Сокіл”, “Грифон”. Їм треба  в звіринці, в зоопарку бути, а не в українській міліції. Ліквідація звірячих назв і ліквідація звірів із української міліції - це друге наше завдання”. 

За словами Арсенія Яценюка, опозиція також наполягатиме на перегляді законопроекту про державний бюджет на 2014 рік, внесеного урядом. “Вони (влада. – Ред.) подумали, що ваші гроші – це їхні гроші. Вони подумали, що кошти з вашої кишені, з кишені кожної сім’ї можуть перекочувати в кишеню тільки однієї Сім’ї”.

Він зазначив, що є неприпустимим збільшення фінансування за останні три роки прокуратури, міліції та СБУ на понад 20 млрд грн: “Бандити не можуть фінансуватися з кишені українців. Спочатку треба стати незалежною прокуратурою, чесною міліцєю і відповідальною СБУ, а тоді українці будуть утримувати вас на податки”.

За словами голови Політради “Батьківщини”, опозиція також вимагає скоротити витрати на утримання державного апарату в 2014 році на 20 млрд грн і спрямувати ці кошти “на школи, лікарні, на наших дітей, на нашу освіту і на нашу країну”: “Не може бути таке, щоб із коштів 46 мільйонів українців утримувалися десятки державних резиденцій Віктора Януковича та резервації в Конча-Заспі”.