Вирішення сьогоднішньої кризи знаходиться в кабінеті Януковича, який її створив, – Арсеній Яценюк на брифінгу в ВР

Вирішення сьогоднішньої кризи знаходиться в кабінеті Януковича, який її створив, – Арсеній Яценюк на брифінгу в ВР

13:05, 14 січень 2014

Україну очікує друга хвиля протистояння, якщо президент Янукович не відправить у відставку уряд і міністра МВС Захарченка. Про це заявив голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на брифінгу в парламенті у вівторок, 14 січня, по завершенні наради в голови ВР.

Арсеній Яценюк наголосив, що декілька вимог опозиції «так і залишаються непочутими чинним президентом». Насамперед, за його словами, йдеться про вимогу «політичної відповідальності уряду Азарова та його окремих членів, а саме міністра МВС Захарченка»: «Це лежить в компетенції президента України Віктора Януковича».

Голова Політради «Батьківщини» підкреслив, що сьогоднішня криза «є не парламентською, а загальноукраїнською»: «І вирішення цієї кризи знаходиться в кабінеті президента Януковича, який, власне, її і створив».

«Віктор Янукович як поки що глава держави зобов'язаний був прийняти протягом останніх двох місяців відповідальне рішення - відправити у відставку тих, які винні в побитті людей, тих, хто вніс до парламенту такий недолугий бюджет, тих, які відповідальні за політичну, соціальну і економічну кризу в країні», - наголосив він.

Проте, як підкреслив Арсеній Яценюк, президент не хоче робити цього кроку «з особистої мотивації»: «Тому що він не може збалансувати інтереси Партії регіонів, які для нього набагато вищі, ніж інтереси української держави і українського народу».

«Тому наша базова вимога – відставка уряду Азарова-Януковича – залишається», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Ще одна вимога опозиції стосується створення в парламенті тимчасової слідчої комісії з розслідування протиправних дій правоохоронних органів під час подій, пов’язаних з акціями протесту: «Мова йде про розслідування ролі і місця «Беркуту» при побитті людей на Майдані, про те, чому конкретно давались вказівки бити журналістів і чому міліція покривала побиття журналістів, чому міліція безпідставно пред'являє повістки учасникам Автомайдану, чому органи міліції порушують закон і Конституцію».

«Ми вважаємо, що ні органи прокуратури, ні органи міліції не здатні провести незалежне розслідування. Саме тому в парламенті зареєстрована постанова про створення ТСК», - наголосив Арсеній Яценюк.

Проте, за його словами, Партія регіонів укотре відмовилась розглядати проект постанови про створення цієї ТСК в редакції опозиції.

Арсеній Яценюк спростував заяву голови регламентного комітету Макеєнка про нібито готовність Партії регіонів голосувати за створення ТСК: «Голова фракції Партії регіонів у присутності всіх керівників фракцій чітко заявив, що ПР за цю постанову голосувати не буде».

Третя вимога опозиції - це «ліквідація незаконних підрозділів МВС і унормування діяльності всіх тих, які знаходяться в шоломах»: «Звірячі назви повинні бути в звіринцях або в зоопарках. Різного роду «Соколи», «Беркути», «Грифони», «Кобри»… А українська міліція повинна керуватись виключно законом про міліцію. І ніякі інші спецпідрозділи, які виходять за межі цього закону, не мають права на існування в межах структури МВС».

Арсеній Яценюк зазначив, що в опозиції є законопроект, який передбачає обов'язкову нумерацію всіх шоломів спецпідрозділів, і нагадав, що генпрокурор заявив про неможливість розслідування кримінальних справ про побиття працівниками «Беркуту» українців: «Тому наступна вимога  - це прийняття законопроекту, який передбачає обов'язкове нумерування всіх шоломів».

«Ми звернулись до Рибака: ідіть до Віктора Януковича і поясніть йому, що ми стоїмо на порозі другої хвилі протестних акцій. Це вимоги мільйонів українців, і Янукович зобов'язаний як гарант Конституції і президент країни нести політичну відповідальність разом із своїм урядом і своїм міністром МВС», - наголосив він.

«До моменту вирішення цієї політичної кризи будь-якого діалогу не може бути, адже поки що в нас є монолог… мільйонів українців, які вимагають справедливості, і повна стіна нерозуміння, повна тиша від Януковича і української влади. Але так вічно не буде», - підкреслив Арсеній Яценюк.