Арсеній Яценюк про переговори щодо закону про амністію: Закриття Майдану для людей є неприйнятним (ДОПОВНЕНО)

Арсеній Яценюк про переговори щодо закону про амністію: Закриття Майдану для людей є неприйнятним (ДОПОВНЕНО)

12:19, 29 січня 2014

Під амністію не підпадатимуть вбивства, напади на журналістів, викрадення та катування людей. Умова про закриття Майдану є неприйнятною для людей. Про це парламентським журналістам повідомив голова фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк після ранкових переговорів голів фракцій у спікера Рибака.

Він повідомив, що в закон про амністію не підпадатимуть кілька справ. Перша з них - навмисне вбивство: “Тобто всі справи, коли наших активістів убили невідомі особи, повинні бути рослідувані і злочинці повинні бути встановлені”.

Під амністію також не підпадатимуть справи, які стосуються нападів на журналістів: “Жоден посадовець, жоден міліціонер не буде підпадати під амністію, якщо він скоїв напад на журналістів”.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що ще одна стаття, яка не підпадає під амністію - це катування та викрадення людей: “Зараз багато людей зникло. Генеральна прокуратура і всі правоохоронні органи повинні негайно встрановити місце знаходження цих людей”, - додав він.

Він повідомив, що ще один блок питань стосується умов амністії: “Наші політичні опоненти виставляють умову, за якою треба закрити Майдан, і тоді амністія стане чинною. Такі умови для людей є неприйнятними”.

“Зараз іде дискусія, як знайти правильне рішення”, - додав Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк підкреслив, що другим питанням дискусії під час переговорів є зміни до Конституції з метою переходу з президентської до парламентсько–президентської форми правління.

Він повідомив, що на переговорах опозиція наполягає на якнайшвидшому внесенні змін до Конституції: “З іншого боку, ми не хочемо, щоб будь-який документ, який зараз буде прийнятий в стінах Верховної Ради, був скасований Конституційним судом на наступний день після прийняття, і ми знов повернемось в президентську республіку”.

За словами Арсенія Яценюка, один зі шляхів вирішення цього питання є Конституційна комісія, “яка чітко визначає, яким чином буде змінюватись Конституція, а саме - що ми переходимо з президентської до парламентсько–президентської форми правління”.

Голова Політради “Батьківщини” наголосив, що терміни внесення змін до Конституції мають бути якомога короткі. “Наші політичні опоненти наполягають на тому, що на це треба рік. Якщо уважно подивитись Конституцію і якщо є згода сторін, то ми можемо у вересні поточного року остаточно затвердити нову редакцію Конституції”.