У Мюнхені опозиція наполягатиме на міжнародному розслідуванні злочинів, які зараз кояться в Україні, – Арсеній Яценюк

У Мюнхені опозиція наполягатиме на міжнародному розслідуванні злочинів, які зараз кояться в Україні, – Арсеній Яценюк

13:31, 31 січня 2014

Арсеній Яценюк вважає, що останні події, в тому числі щодо викрадення та знущань над Дмитром Булатовим – “це свідчення того, що в Україні з’явилися, як у Латинській Америці, ескадрони смерті”. Про це він сказав жуналістам перед відбуттям на Мюнхенську безпекову конференцію в п’ятницю, 31 січня.

Він наголосив, що опозиція вимагає від органів прокуратури негайного розслідування цих подій, “створення відповідних оперативно-слідчих груп не в пошуку протестантів і переслідуванні учасників акцій протесту”, а в виявленні і покаранні тих, “хто сьогодні вбиває та знущається над людьми.

“У Мюнхені ми будемо наполягати на проведеннні міжнародного розслідування вбивств, знущань, катувань, викрадення людей, переслідування журналістів”, - наголосив він.

За його словами, таке розслідування може бути проведено в рамках пропозиції, наданої Генеральним секретарем Ради Європи: “Коли комісія буде утворена на паритетних засадах з боку опозиції і з боку влади  та одного представника міжнародного співтовариства під егідою Генерального секретаря Ради Європи”.

Він нагадав, що під час Мюнхенської безпекової конференції буде обговорюватися українське питання: “Увесь світ спостерігає за тим, що відбувається в нашій країні. Увесь світ засуджує насильство, пов’язане в першу чергу з тим, що влада провокує це насильство”.

За словами Арсеній Яценюка, завдання опозиції в рамках Мюнхенської безпекової конференції – “це врегулювання конфлікту, щоб українці,  які вийшли на вулицю, відчули, що в Україні дійсно відбулися зміни, що вони захищені. Щоб ті, хто вчиняли злочини проти українського народу, були покарані і що країна більше ніколи не повернеться до тих жахливих подій, які спровокувала українська влада протягом останніх трьох місяців”.

Арсеній Яценюк разом із партнерами по опозиції відбув до Мюнхена для участі в ювілейній 50-й Мюнхенській безпековій конференції.

У рамках конференції відбудеться низка зустрічей Арсенія Яценюка для обговорення шляхів виходу з кризи в Україні. Зокрема, заплановані зустрічі з Державним секретарем США Джоном Керрі, сенатором США Джоном Маккейном, Високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, Президентом Німеччини Йоахімом Гауком та міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.