Арсеній Яценюк відвідав Форум книговидавців у Львові

Арсеній Яценюк відвідав Форум книговидавців у Львові

19:02, 13 вересень 2013

У п’ятницю, 13 вересня, Арсеній Яценюк перебуває у Львові, де проходить ювілейний 20-й Форум книговидавців.

Він побував на презентації та автограф-сесії авторів видання «Історія України очима письменників», на автограф-сесії Марії Матіос, яка презентувала книгу «Черевички Божої Матері», братів Капранових, а також відвідав стенд, на якому свої книги презентував Левко Лук’яненко.

Також на знак поваги до зусиль Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета з перекладу богослужбової літератури українською мовою Арсеній Яценюк відвідав презентацію видання «Українська «Палінодія» ХХІ ст.: сучасні переклади святоотцівської спадщини та богослужбової літератури» за участі Патріарха Філарета.

Відповідаючи на запитання журналістів під час Форуму, Арсеній Яценюк зазначив, що, на жаль, українці стали мало читати, про що свідчать останні опитування. Він також зазначив, що не останню роль у цьому відіграє те, що книга дорога, а рівень життя знижується: «Розумію, що це пов’язано з рівнем життя. Чим нижчий рівень життя, тим менше грошей у людей і менше можливості придбати книжку. Тому нам треба вирішувати основне питання - щоб люди мали роботу й заробітну плату. І це дасть можливість людині розвиватись не тільки матеріально, а й духовно».

«Держава повинна активно підтримувати видання української книги. У тому числі й для того, щоб книга була доступна для школяра, для пенсіонера і для будь-якого українця», - підкреслив він.

За словами Арсенія Яценюка, одним із етапів цього має стати державна програма електронної книги, яку в першу чергу треба запроваджувати для середньої і вищої школи.

Яценюк нагадав, що Фонд «Відкрий Україну», засновником якого він є, створив програму перекладів української сучасної літератури: «Щоб знали, що таке Україна, що у нас є свої гідні твори, гідні книги. І дуже хотілося б, щоб українська книга зайняла те місце, на яке вона заслуговує в Європі».

У рамках 20-го Форуму книговидавців працює стенд Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», де презентується програма перекладів сучасної української літератури «Книжковий фонд». Із початку існування програми було видано переклади понад 20 творів українських письменників, зокрема, Юрія Андруховича, Оксани Забужко, Марії Матіос, Сергія Жадана.