Україні потрібні не політичні хабарі, а кошти на реформи в державі, – Арсеній Яценюк на «5 каналі»

Україні потрібні не політичні хабарі, а кошти на реформи в державі, – Арсеній Яценюк на «5 каналі»

23:07, 02 лютого 2014

Україні потрібні не гроші у вигляді політичного хабара, які отримав Янукович. Нам потрібні кошти на реформи в країні, - підкреслив голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк в ефірі «5 каналу» в неділю, 2 лютого. 

Арсеній Яценюк зазначив, що такі реформи можуть забезпечитись за рахунок фінансування МВФ, Світового банку, макрофінансової допомоги ЄС, Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку та низки приватних інвесторів із ЄС та США.

Він зазначив, що ці інституції «будуть працювати виключно з новим українським урядом»: «Уряду Януковича і цьому режиму ніхто давати грошей не буде».

«Усі байки про те, що російський кредит врятує українську економіку, залишились пустими розмовами», - сказав він.

«Ми з партнерами по опозиції обговорювали поки що єдину модель – це коли опозиція бере всю повноту відповідальності на себе. Це означає, що ми формуємо уряд і відповідаємо за цей уряд. Це означає, що ми робимо зміни в країні і ми витягуємо країну з ями, в яку її втягнули попередній уряд і цей президент», - наголосив Арсеній Яценюк.

«У нас є маса завдань», - наголосив він. Передусім - це стабілізація ситуації в країні, внесення змін до Конституції: «Повинен бути зрозумілий орган в країні – це парламент, який має повноваження, який призначає уряд і який дає фактично квиток легітимності для тих людей, які представляють народ України».

Щодо економічних реформ, зазначив Арсеній Яценюк, то ключовою реформою в економіці є демонополізація: «Сьогодні в Україні все монополізовано. Хочу, щоб в Україні розвивався бізнес. Хочемо, щоб всі люди знали - якщо ти бажаєш створити робочі місця, зайнятись підприємництвом, якщо ти бажаєш щось створювати для своєї країни і для тих людей, які працюють на тебе, в тебе є така можливість. А не так, що декілька людей володіють фактично всієї українською економікою».

«Друге питання – це питання енергетики. Начебто ми отримали дисконт на російський газ, але це є виключно політичний дисконт, адже Росія кожен квартал хоче переглядати ціну на газ. І це означає, що фактично Росія для себе придумала такий механізм, як не пустити Україну до Європи. Якщо Україна піде до ЄС, я думаю, що Росія зразу передумає підписувати контракт з дисконтом на газ. У нас вистачає власних джерел - власна електроенергетика, власний добуток газу й нафти.

Третє, про що має йтися, за словами Арсенія Яценюка, - «це неймовірний обсяг корупції»: «Не витримає жодна країна світу, якщо будуть такі обсяги грабування країни, які є сьогодні в Україні. Тому реальна боротьба з розкладанням коштів – це те, що дасть можливість Україні, з одного боку, менше позичати, а з іншого - більше витрачати на соціальну сферу і на бюджет».

Четверте - це податкова реформа: «Ми не можемо бути країною номер один по кількості податків в світі. Усі аплодують нам із сльозами на очах і запитують, як взагалі може бути таке, щоб в Україні була найбільша кількість податків в світі».

Він також зазначив, що в банківській сфері необхідні негайні реформи в системі Центрального банку та комерційних банків: «Нам потрібні дешеві і «довгі» гроші, щоб людина отримувала кредит на цей кредит, який не на три місяці, а на 10, 15, 20 років, - з низькою ставкою могла створювати бізнес, придбати те, що їй потрібно».