На наступному тижні парламент повинен голосувати за нову редакцію Конституції, – Арсеній Яценюк

На наступному тижні парламент повинен голосувати за нову редакцію Конституції, – Арсеній Яценюк

13:27, 06 лютого 2014

Опозиція підготувала проект Конституції, який “дає можливість країні позбутися диктатора і дає народу право керувати у своїй державі”. Наступного тижня парламент має голосувати за нову редакцію Конституції, - підкреслив голова Політради ВО “Батьківщина” Арсеній Яценюк парламентським журналістам у четвер, 6 лютого.

Він повідомив про базові принципи, які опозиція заклала в проект Основного закону. За його словами, проект Конституції передбачає, насамперед, “скасування диктаторських повноважень, які отримав Віктор Янукович у 2010 році”. Згідно з проектом, парламент отримує право формування складу Кабміну, як призначення, так і відставки всіх членів українського уряду, призначення та звільнення генерального прокурора та голови СБУ.

“Президент має повноваження щодо ветування законів та щодо представлення інтересів України за кордоном. Президент перестає бути гарантом Конституції, так як він ніколи за 20 років не гарантував Конституцію, а є гарантом територіальної цілісності та суверенітету України”, - сказав Арсеній Яценюк.

Згідно з документом, президент отримує право лише вноcити до парламенту подання про призначення прем’єра, голови СБУ, генпрокурора: “Але таке подання здійснюється виключно на підставі рішення парламентських фракцій”.

“Тобто фактично ми виходимо на модель, яка існує в Польщі”, - зазначив голова Політради “Батьківщини”.

Він повідомив, що за проектом Конституції ліквідовуються місцеві державні адміністрації: “Ми вважаємо, що замість цього повинні формовуватися виконавчі комітети на місцях депутатами відповідних рад”.

Також президент втрачає право зупиняти акти Кабінету Міністрів: “Він буде мати право звертатися до Конституційного Суду, але не матиме права зупиняти рішення уряду”, - наголосив Арсеній Яценюк.

У проекті Конституції також змінюється порядок формування Конституційного Суду: “Якщо зараз Конституційний Суд підзвітний Януковичу, адже він контролює третину складу КС, то за нашим проектом склад Конституційного Суду формується 50 на 50 – з’їздом суддів та Верховною Радою”.

“Тобто ми підготували документ, який дає можливість країні позбутися диктатора і дати українському народу право керувати у своїй державі”, - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що провладні сили “затягують час, кажучи, що вони не готові голосувати за законопроект і їм потрібно додатково незрозуміло скільки часу”: “Тут всього лише 15 сторінок. Наша пропозиція наступна – у вівторок проголосувати за текст Конституції та направлення його на конституційний контроль”.

“Рішення ПР із цього приводу немає”, - сказав Арсеній Яценюк.