Арсеній Яценюк вимагає до середи звільнити всіх активістів та негайно повернути права автомайданівцям

Арсеній Яценюк вимагає до середи звільнити всіх активістів та негайно повернути права автомайданівцям

15:38, 10 лютого 2014

Голова Політради ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк вимагає від президента України та генерального прокурора до середи звільнити з-під варти усіх затриманих під час акцій протесту в Україні, а також негайно повернути права автомайданівцям та всім, хто був незаконно їх позбавлений за участь в акціях за відверто сфальшованими доказами.

Незважаючи на скасування «диктаторських законів» та численні заяви представників влади про бажання владнати соціально-політичну кризу в Україні мирним шляхом, у багатьох регіонах країни продовжуються затримання та побиття активістів, обшуки їхніх домівок та тиск на близьких, підкреслив Арсеній Яценюк.  

Крім того, наразі почалася нова «гра» - по-тихому справи автомайданівців та активістів, звільнених під домашній арешт або які перебувають у лікарнях після побиття силовиками та «тітушками», перекваліфіковують із "хуліганства" (296 стаття ККУ) на "масові заворушення" (294 стаття) – для того, щоб повернути або забрати їх в СІЗО.

Арсеній Яценюк заявляє про неприпустимість таких дій з боку влади та її приспішників, які ніяк не вкладаються в поняття «вирішення кризи мирним шляхом» і «можуть поставити крапку на всіх переговорних процесах».

Голова Політради ВО «Батьківщина» звертається до президента Віктора Януковича та генпрокурора Віктора Пшонки невідкладно забезпечити звільнення усіх затриманих активістів. «До середи у в’язницях не повинно залишитися жодного, кого схопили тільки за те, що він висловлював свою громадянську позицію», - підкреслив він.

Крім того, Арсеній Яценюк підкреслив, що по всій Україні учасників Автомайдану та звичайних громадян позбавляють права керування транспортними засобами на підставі відверто сфальшованих доказів. Єдиним документом нібито на підтвердження порушення  правил дорожнього руху стали рапорти співробітників ДАІ. Саме  за цими сфальшованими рапортами складаються протоколи на активістів, а потім за цими протоколами суди забирають у людей права. Беззаперечні докази невинуватості, які наводять активісти в судах -  покази свідків, матеріали відеореєстратору зі своїх машин - безпідставно відхиляються.

Арсеній Яценюк вимагає від генпрокурора забезпечити повернення водійських посвідчень усім автомайданівцям та водіям, яких їх незаконно позбавили. «Для багатьох людей, які не були байдужими, не стояли осторонь подій, які відбуваються в Україні, водійські права означаються засіб для існування і можливість прогодувати родину. Тому справедливість повинна бути відновлена. Водійські посвідчення, які в них були незаконно відібрані за підробленими протоколами під надуманими приводами – повинні бути їм повернуті», - підкреслив голова Політради ВО «Батьківщина».

На сьогодні на всі протиправні рішення щодо позбавлення водійських посвідчень подані відповідні апеляційні скарги. Відповідні апеляційні суди мають скасувати постанови про позбавлення права керування транспортними засобами та закрити всі справи щодо учасників Автомайдану та інших активістів, заявив Арсеній Яценюк.