Опозиція вимагає наступного тижня проголосувати в Раді питання про відновлення дії Конституції 2004 року, – Арсеній Яценюк

Опозиція вимагає наступного тижня проголосувати в Раді питання про відновлення дії Конституції 2004 року, – Арсеній Яценюк

17:48, 13 лютого 2014

Опозиція вимагає наступного пленарного тижня поставити на голосування в Раді питання про відновлення дії Конституції 2004 року. Про це заявив голова Політради ВО "Батьківщина" та фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк під час спільної прес-конференції з керівником Центрального штабу партії "Батьківщина" Олександром Турчиновим у четвер, 13 лютого.

Арсеній Яценюк підкреслив, що під час вчорашньої зустрічі з Юлією Тимошенко обговорювалася низка питань, перше з яких стосується відновлення конституційного ладу в країні.

«Позиція Юлії Володимирівни полягає в тому, що ця влада ніколи не погодиться на те, щоби відновити баланс влад в країні та конституційний лад», - сказав він.

Саме тому, як наголосив Арсеній Яценюк, ключова вимога опозиції – наступного тижня поставити на голосування в парламенті питання про відновлення дії Конституції 2004 року: «Для того, щоб не проводити кулуарних перемовин, а щоб у залі було чітко видно, чи є голоси під те, щоб український народ керував у своїй державі, чи все-таки Партія регіонів далі буде захищати виключно Януковича і далі буде глумитися над народом України через використання тих повноважень, на які не обирався президент Янукович у 2010 році».

“Парламент повинен сказати своє слово, і кожен депутат повинен своїм голосуванням реально показати, чи готові народні депутати виконувати волю українського народу і відновити в Україні конституційний лад, а саме – Конституції 2004 року”, - підкреслив голова Політради “Батьківщини”.

Ще одне питання, яке Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов обговорили із Юлією Тимошенко, стосується уряду: “Юлія Тимошенко вважає за необхідне формування альтернативного уряду - уряду Майдану».

«Абсолютно зрозуміло, що це може бути одним із виходів із суспільно-політичної кризи», - підкреслив Арсеній Яценюк.

«Партія єдина. Юлія Тимошенко висловила підтримку нашій боротьбі, звернулася до Майдану, звернулася до всіх опозиційних фракцій і партій з тим, що тільки разом ми здатні перемогти і тільки разом ми здатні реалізувати те, на що сподіваються сьогодні мільйони українців, які вийшли на Майдани по всій країні», - сказав голова Політради “Батьківщини”.

Відповідаючи на уточнююче запитання, Арсеній Яценюк сказав, що є багато чуток про те, що є більшість за голосування під так званий конституційний акт: «Треба припиняти керуватись чутками і різного роду заявами окремих членів Партії регіонів, які з одного боку бояться Януковича, а з іншого боку - бояться українського народу щодо того, що вони готові підтримати відновлення конституційного ладу в Україні. Треба поставити на голосування, щоб кожен народний депутат України показав свою політичну позицію».

«Це означає, що на наступному тижні повинна відбутись процедура голосування за конституційний акт про відновлення Конституції 2004 року», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він окремо зупинився на юридичній складовій цього питання: «Якщо уважно вивчити рішення Конституційного суду 2010 року, то в жодному з пунктів цього рішення ви не прочитаєте фразу про те, що відновлюється дія Конституції 1996 року. І коли до парламенту прийшло рішення КС, де було написано, що органи державної влади повинні виконати це рішення в конституційний спосіб, тодішній голова Верховної Ради на резолюції щодо цього рішення написав одну фразу – «в роботу». Так без будь-яких законних підстав з'явилась публікація Конституції 1996 року».

Арсеній Яценюк зазначив, що жоден із органів країни – і в першу чергу Верховна Рада України, виключно до компетенції якої належить право зміни Конституції, - не приймав рішення про відновлення Конституції 1996 року.

«Тому я дуже хочу чітко заявити, що Віктор Янукович, який обирався в 2010 році на підставі старої Конституції, протягом останніх трьох років користується тими повноваженнями, на які його не обирав народ України і якими його не наділяв жодний державний орган країни», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Якщо не буде політичного вирішення в стінах Верховної Ради, то це буде означати, що чинна влада хоче подальшої ескалації конфлікту. Ми виступаємо за мирний шлях. І ми запропонували десятки варіантів виходу з цієї ситуації. Жодного варіанту від влади немає. Ми очікуємо на цей варіант, і якщо він з'явиться, то ми готові вести по ньому дискусію», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання щодо можливих дочасних виборів, він сказав: «Ми готові до одночасних дострокових парламентських і президентських виборів».