Опозиція очікує на публічну відповідь Януковича щодо готовності до відновлення балансу влади та формування опозиційного уряду народної довіри

Опозиція очікує на публічну відповідь Януковича щодо готовності до відновлення балансу влади та формування опозиційного уряду народної довіри

20:12, 13 лютого 2014

Опозиція готова взяти всю повноту відповідальності за стан справ в країні на себе і очікує публічної відповіді чинного президента, чи готовий він до відновлення балансу влади, формування опозиційного уряду народної довіри і підтримки всім складом парламенту чіткої програми дій опозиції. Про це він сказав на прес-конференції в четвер, 13 лютого. 

Перша умова, за його словами, – це відновлення конституційного ладу і повернення до форми правління, яка була визначена Конституцією 2004 року: «Цього потребує сьогоднішня ситуація, тому що уряд повинен мати незалежність, а президент повинен бути позбавлений диктаторських повноважень».

Ще одна умова - формування всього складу Кабінету Міністрів України опозицією: «Не потрібно пробувати торгуватися з опозицією посадами. Наша позиція є дуже чітка - ми не приймаємо посаду прем'єр-міністра, ми приймаємо всю повноту відповідальності за стан справ в країні».

Третя умова -  затвердження програми дій Кабміну. За його словами, ця програма повинна передбачати негайні економічні та політичні реформи, «в тому числі відновлення співпраці з МВФ, реальну Угоду з Європейським Союзом та безвізовий режим з ЄС»: «Це ті речі, за які сьогодні стоїть Майдан. Це те, що ми повинні зробити».

Він підкреслив, що нинішня влада «довела країну до повного економічного банкрутства»: «Борги країни сьогодні сягають $63 млрд. Це вдвічі більше, ніж було на той момент, коли президент давав присягу українському народу. Ми усвідомлюємо, що золотовалютні резерви впали вдвічі у порівнянні з цифрами, які були ще три роки тому. У банківській системі почався крах. І ми усвідомлюємо - якщо зараз нам не взяти на себе відповідальність за стан справ в країні, то «професіонали, як розкрадати країну і як її розвалювати», остаточно доб'ють українську державу».

Арсеній Яценюк нагадав про те, що президент звернувся публічно, що він готовий запропонувати посаду прем`єр-міністра: «Я зараз звертаюсь до президента з наступним - чи готові ви відновити баланс влад в країні? Чи готові ви до того, що опозиція формує опозиційний уряд народної довіри? Чи готові ви до того, що опозиція пропонує чітку програму дій і ця програма дій підтримується всім складом парламенту? Чи готові ви діяти?».

«Ми очікуємо публічної відповіді чинного президента. Я свою відповідь дав», - сказав Арсеній Яценюк.