Опозиція вимагає ввести інститут імпічменту суддів

Опозиція вимагає ввести інститут імпічменту суддів

12:23, 12 серпень 2013

Законопроект опозиції про зміни до Конституції України щодо незалежності судової системи передбачає введення інституту імпічменту суддів. Про це повідомив голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час Міжнародної конференції «Українське правосуддя – вимір у контексті європейських стандартів» у четвер, 12 вересня.

«Ми думали над моделлю відповідальності суддів. Сьогоднішня система відповідальності суддів є такою ж корумпованою, як і система їх призначення. І основне – це недовіра українців до судової системи. Суд не може бути справедливим у тому випадку, якщо тільки 2% українців вважає, що він справедливий. Ні судам, ні прокуратурі, ні міліції не вірять. І тому, наше питання зараз – як зробити так, щоб люди повірили, що цей суддя чесний. А вони можуть в це повірити тільки у тому випадку, коли вони відчують, що вони мають право по відношенню до цього судді», - зазначив він.

Він повідомив, що опозиція пропонує ввести інститут імпічменту суддів: «Така процедура імпічменту повинна стосуватись місцевого судді. По відношенню до місцевого суді не менш ніж 20 тисяч громадян України, які є членами відповідної територіальної громади, або 150 народних депутатів України мають право ініціювати процедуру імпічменту».

«Що стосується судді Верховного суду чи Вищого спеціалізованого суду, то такі повноваження мають не менш ніж 150 народних депутатів України. Далі рішення про імпічмент судді щодо Верховного суду приймається 2/3 конституційного складу парламенту, щодо інших суддів - половина від конституційного складу парламенту», - сказав Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що сама процедура має бути жорстко прописана в окремому законі.