Без спільного рішення влади і опозиції трьохсот голосів за зміни до Конституції в парламенті не буде

Без спільного рішення влади і опозиції трьохсот голосів за зміни до Конституції в парламенті не буде

11:55, 12 серпня 2013

«Процес змін до Конституції в частині реформування судової системи має передбачати спільне рішення влади і опозиції. За інших обставин в українському парламенті не буде 300 голосів під зміни до Конституції», - заявив журналістам голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час Міжнародної конференції «Українське правосуддя – вимір у контексті європейських стандартів» у четвер, 12 вересня.

Він наголосив, що опозиція очікує на висновок Конституційного суду щодо проекту змін до Конституції авторства президента Януковича, який був ухвалений парламентом минулого тижня: «Після того, як законопроект Януковича повернеться до парламенту, опозиція буде мати право висловити своє бачення такого законопроекту».

Арсеній Яценюк повідомив, що опозиція внесла альтернативний проект реформування суддівської системи, який він представив під час конференції.

Опозиція пропонує ввести інститут імпічменту судді або відставки судді: «Щоб суддя місцевого суду знав, що 20 тисяч громадян на його території можуть порушити питання про його відставку у Верховній Раді, а більш ніж 150 народних депутатів повинні мати право порушувати питання про відставку або імпічмент судді у ВР».

Опозиція також пропонує «ліквідувати корумпований Конституційний суд, який є нічим іншим, як інструментом влади для того, щоб змінювати Конституцію та змінювати термін своїх повноважень», - наголосив Арсеній Яценюк.

За його словами, функцію конституційної юрисдикції необхідно передати Верховному суду України «і відновити всеосяжну компетенцію Верховного суду»: «Будь-який громадянин України повинен мати право оскаржити будь-яке рішення безпосередньо до Верховного суду».

Арсеній Яценюк також зазначив, що президент України не повинен призначати суддів: «Це не його компетенція. Це компетенція виключно Вищої ради юстиції - тих людей, які обираються на з’їзді суддів».

«Тобто наше завдання – це суддівське самоврядування, щоб судді відчували себе незалежними як від президента, уряду, так і від парламенту. Вони повинні залежати тільки від Конституції, закону, права і справедливості», - наголосив він.

За словами Арсенія Яценюка, опозиція вимагає, щоб більшість направила опозиційний законопроект на висновок до Конституційного суду, так само, як опозиція підтримала передання до КС президентського законопроекту.

Він пояснив, що формально юридично зміни до Конституції потребують майже року, адже необхідно дві сесії парламенту, висновок КС і обов’язково – висновок Венеціанської комісії: «Усе залежить від політичної волі».

«Для внесення змін до Конституції 300 голосів без опозиції не буде. Ми представляємо половину українського суспільства. Саме тому ми звертаємося до наших політичних опонентів із чітким меседжем – зміни до Конституції можливі лише в тому випадку, коли ми знайдемо компроміс. І виграти від цього компромісу повинен кожен українець, який відчує, що може отримати захист в українських судах без грошей, без корупції, тиску і телефонного права», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він також зазначив, що опозиція наполягає на спільній підготовці чотирьох «євроінтеграційних» законопроектів, які мають бути ухвалені парламентом.

Арсеній Яценюк нагадав, що минулого тижня парламент досить швидко розглянув «євроінтеграційні» законопроекти, адже перед цим у кабінеті спікера «були проведені всі юридичні, технічні і політичні наради і до парламентської зали були винесені вже готові законопроекти, і вони приймалися конституційною більшістю».

Такий самий підхід опозиція пропонує застосувати щодо інших «євроінтеграційних» законопроектів.

Серед цих законопроектів він назвав проект закону про прокуратуру, щодо якого ще немає висновку Венеціанської комісії.

Арсеній Яценюк зазначив, що досі в парламенті немає проектів законів про Національне бюро розслідувань та про міліцію.

Також серед «євроінтеграційних» законопроектів – проект закону про Національне антикорупційне бюро, який внесла до Ради опозиція.

«Мова зараз іде про чотири базові законопроекти, які відсутні в парламенті. І ми наполягаємо, щоб український уряд прискорив подачу цих законопроектів, і не просто подачу, а спільну підготовку. Щоб ми разом так само, як попередні закони, проголосували – влада і опозиція», - наголосив Арсеній Яценюк.