Арсеній Яценюк про банківську систему: Зараз основне – спокій. У нас є підтримка іноземних кредиторів, є інструменти й механізми Нацбанку

Арсеній Яценюк про банківську систему: Зараз основне – спокій. У нас є підтримка іноземних кредиторів, є інструменти й механізми Нацбанку

13:31, 28 лютого 2014

“Зараз основне – спокій. У нас є підтримка іноземних кредиторів, є інструменти і механізми Нацбанку, фахові банкіри і стабільна банківська система”, - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час спільної з головою Національного банку України прес-конференції у п’ятницю, 28 лютого.

Арсеній Яценюк від імені уряду заявив: “Ми поважаємо незалежність Національного банку України, і уряд не буде втручатися в діяльність Нацбанку”.

“Наше спільне завдання - негайне відновлення перемовин з Міжнародним валютним фондом та отримання коштів від міжнародних фінансових організацій”, - підкреслив він.

Прем’єр-міністр наголосив, що готуються чіткі кроки для надання фінансової допомоги Україні. Він повідомив, що провів розмову з міністром фінансів США, очільниками ЄС та керівництвом міжнародних фінансових організацій.

За його словами, Міністерство фінансів напрацьовує механізм отримання фінансової допомоги для України – “rapid credit instruments”.

“Сподіваюся, в короткотерміновій перспективі після сигналів, отриманих від міжнародних фінансових організацій, ми отримаємо додаткову валюту, яка збільшить рівень золотовалютних резервів України й дасть можливість стабілізувати ситуацію”, - наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр звернувся до Національного банку насамперед взяти під контроль валютообмінні операції, які мають сумнівний характер: “Уряд буде в цьому допомагати”.

Арсеній Яценюк також повідомив, що звертається до Державної служби фінансового моніторингу здійснити всі заходи щодо контролю за витоком коштів із України: “Коли мене інформують про те, що ідуть зняття з депозитних рахунків мільйонів доларів, думаю, це не 85% влкладників в Україні, які мають середні депозити в розмірі до 20 тис. грн”.

“Коли мова іде про зняття мільйонів доларів, а потім ці мільйони переносять в ячейки банків, - це також не прості громадяни України, а люди, які мають відношення в тому числі до колишньої влади і до тіньових доходів”, - додав Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр також наголосив, що уряд “поважає позицію регулятора і вітає те, що Центральний банк не вживає більш жорстких заходів на депозитному ринку”: “Це означає, що ситуацію можна контролювати. Після стабілізації ситуації ми будемо звертатись до комерційних банків і до Центрального банку щодо широкої програми кредитування української економіки”.

“Ми усвідомлюємо, що зараз рефінансування комерційних банків в національній грошовій одиниці буде означати тиск на валютний ринок. І це також дасть можливість валютним спекулянтам додатково грати на міжбанківській валютній біржі. Але цей період часу пройде, і після стабілізації ситуації нам необхідно буде відновити кредитування української економіки”, - наголосив він.

За словами Прем’єр-міністра, необхідно суттєво понизити відсоткові ставки в реальному секторі економіки: “Це стосується як ставки рефінансування Центрального банку, яка є більш реальна і відображає вартість ресурсів, так і ставки в реальному секторі української економіки”.

Він наголосив, що для уряду дуже важливо стабілізувати фінансовий, банківській сектор і економіку в цілому: “Картина дуже сумна, про це ми відверто заявляємо. І уряд України буде приймати вкрай непопулярні заходи для стабілізації економічної ситуації в країні”.

“Ми переконані, що після затвердження програми діяльності Кабінету Міністрів України, яка визначає одним з ключових пріорітертів відновлення програми з МВФ та виконання всіх умов, необхідних для отримання цього кредиту, Верховна Рада і коаліція підтримає законопроекти, необхідні для отримання відповідних коштів”, - зазначив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр наголосив, що в короткостроковій перспективі завдання уряду – це стабілізація ситуації. Він звернувся до керівників комерційних банків: “Основне питання банківської системи сьогодні – це довіра. Довіра ваших клієнтів до ваших банків. Працюйте з людьми, пояснюйте людям. Будь-які вклади ми повернемо, як ми повернули в 2004 році”.

Він нагадав, що 2004 року він виконував обов’язки голови Нацбанку: «Тоді обвалився курс до 8 (грн за долар США. - ред). Усі побігли купувати долар по 8, а потім продавали по 5. Тоді всі побігли знімати дострокові депозити і, відповідно, їм не заплатили відсотки по депозитах, а потім назад з ячейок повертали ці депозити на банківські рахунки». 

“Зараз основне – спокій. У нас є підтримка іноземних кредиторів, є інструменти і механізми Нацбанку, фахові банкіри і стабільна банківська система. Ми пройшли не одну кризу, пройдемо і цю. Уряд України зробить все для того, щоб в Україні стабілізувалась ситуація”, - наголосив Арсеній Яценюк.