Нікому не дозволимо шматками відривати від держави українську територію, - Арсеній Яценюк

Нікому не дозволимо шматками відривати від держави українську територію, - Арсеній Яценюк

12:01, 01 березня 2014

«Уряд України буде виконувати свої зобов’язання перед всіма громадянами України. Ми не покинемо кримчан ні при яких обставинах», - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну в суботу, 1 березня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що «надмірна і неадекватна присутність російських військових» на території Автономії - це прямий удар по кримчанах: «Підірвана репутація Криму як одного з найкращих курортів. І якщо протягом трьох тижнів Росія далі буде дозволяти своїм військовим гуляти з автоматами по території Автономії, то наша відповідь на це наступна – однією з частин цього плану є те, щоб підірвати курортний сезон в Криму, щоб туди ніхто не поїхав ні з Росії, ні з Європи, ні з Білорусі».

Він нагадав, що Олімпіада в Сочі вартувала Росії 48 млрд доларів, проте зараз курорт Сочі пустий: «Таким чином здійснюється спроба позбавити кримчан роботи, заробітних плат і знищити курорт, як це було в Абхазії, підірвати економічні основи розвитку Криму і таким чином перевести всі курортні потоки в Сочі після Олімпіади».

Арсеній Яценюк повідомив, що вчора разом із Нацбанком та Держказначейством уряд здійснював відновлення забезпечення Криму фінансовими ресурсами: «Протягом певного періоду часу взагалі була відсутня система зв’язку. Невідомі відключити систему зв’язку Укртелекому, і через резервні канали нам вдалось відновити як банківські розрахунки, так і розрахунки в системі державного казначейства».

Він також повідомив, що уряд надав підтримку банківському сектору, який територіально знаходиться в АР Крим: «Близько 400 млн грн було відправлено на рефінансування для підтримки банків Криму».

Він звернувся до кримчан: «Прошу всіх заспокоїтися, не піддаватися на провокації. Україна зробить усе для того, щоб ми були єдиною державою, захистить права всіх національних меншин. Усі дискусії про те, що начебто Крим хтось буде захоплювати, виявилися ще однією спробою спровокувати конфлікт».

Прем’єр-міністр повідомив, що вчора провів переговори з представниками кримськотатарського народу і висловив вдячність кримським татарам «за той спокій, який вони зберігають».

Арсеній Яценюк наголосив, що уряд не робить жодних кроків, які б могли спровокувати протистояння: «Застерігаємо будь-кого як в Україні, так і в Криму від силового протистояння. Виключно мирний шлях».

«Ми пройшли жахливі драматичні події декілька тижнів тому, коли загинули сотні людей, вбитих режимом. Новий український уряд буде турбуватись про життя кожної людини, буде забезпечувати територіальну цілісність держави, її суверенітет і нікому не дасть можливість шматками відривати від України українську територію», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він звернувся до Ради Церков: «Ми просимо підтримки духовенства. Незалежно від того, хто в яку церкву ходить - ми всі єдина країна. І український уряд зробить все для того, щоб поважились конфесійні права кожного громадянина держави».

Арсеній Яценюк також доручив  профільному міністерству невідкладно розробити нову редакції закону України про мови, «яка б забезпечувала гарантії всім національним меншинам використовувати власну мову»: «Для того, щоб нікому не дати можливості спекулювати на цих питаннях, сіяти розкол і розбрат в нашій країні».

«У нас дуже складні часи. І ми ці часи зможемо подолати, коли будемо єдині, згуртовані і мудрі», - додав Арсеній Яценюк.