Арсеній Яценюк: Росія повинна невідкладно виконати угоду про тимчасове перебування ЧФ на території України і відвести війська в місця постійної дислокації

Арсеній Яценюк: Росія повинна невідкладно виконати угоду про тимчасове перебування ЧФ на території України і відвести війська в місця постійної дислокації

14:13, 02 березень 2014

«Парламент зазначив, що пересування як солдатів, так і техніки та озброєння, які є на території України і належать до ЄС, можливе тільки у випадку наявності дозволу компетентних органів України. Україна не надавала дозволу Росії на заведення додаткового контингенту в розмірі 6 тисяч військовослужбовців», - заявив Прем’єр-міністр Україні Арсеній Яценюк на брифінгу в парламенті в неділю, 2 березня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що сьогодні парламент прийняв рішення, «щоб Росія невідкладно виконала угоду про тимчасове перебування Чорноморського флоту на території України, яка передбачає термінове відведення військ Росії в місця постійної дислокації».

«Ми також звернулись до президента Росії не приймати рішення щодо фактичного оголошення війни Україні, а саме застосування збройних сил на території України». – наголосив він.

Прем’єр-міністр зазначив, що сьогодні Верховна Рада конституційною більшістю продемонструвала єдність, спрямовану на підтримку і захист територіальної цілісності і суверенітету України: «Парламент чітко визначив, що на території АР Крим діють виключно Конституція України і закони України. Це означає, що будь-то, хто приймає рішення і виконує ці рішення на території Автономії, повинні діяти виключно в межах законодавства України».

Також, за його словами, парламент прийняв рішення про необхідність забезпечення дофінансування для формування обороноздатності Збройних Сил.

Арсеній Яценюк наголосив, що розпочаті перевірки стану Збройних Сил і стану правоохоронної системи України: «Протягом останніх чотирьох років як проти правоохоронної системи, так і проти спеціальних служб, Міністерства оборони України і всіх військових формувань, здійснювалася цілеспрямована диверсія по підриву обороноздатності держави. Цим буде займатись військова і Генеральна прокуратура України».

Як підкреслив Прем’єр-міністр, навіть незважаючи на те, що «антиукраїнські сили здійснювали підривну діяльність щодо обороноздатності країни і що у нас катастрофічна ситуація з державними фінансами, уряд знайшов можливість для фінансового забезпечення на цей дуже складний період Збройних Сил України».

Прем’єр-міністр ще раз наголосив, що жодних підстав для військової агресії на території України і території АР Крим, яка входить і буде входити до складу України, у «Російської Федерації не було, немає і не буде».