Арсеній Яценюк у Брюсселі: «Україна готова підписати Угоду з ЄС якнайшвидше»

Арсеній Яценюк у Брюсселі: «Україна готова підписати Угоду з ЄС якнайшвидше»

18:16, 06 березня 2014

«Український уряд ставить собі за мету підписати Угоду про Асоціацію з ЄС. Ми готові підписати цю Угоду якнайшвидше», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на прес-конференції в Брюсселі за підсумками участі в позачерговому саміті глав держав і урядів країн ЄС.

Прем’єр-міністр висловив вдячність європейським партнерам за економічний пакет, який був запропонований Україні. «Нам необхідно невідкладно стабілізувати ситуацію», - підкреслив він.
Він зазначив, що економічна ситуація є для України дуже чутливим питанням: «Проте уряд намагається зберегти стабільність, виконати свої зобов’язання, покрити всі бюджетні видатки та забезпечити соціальними виплатами українців».

Арсеній Яценюк також підкреслив, що Кабінет Міністрів відновив переговори з МВФ: «Це невід’ємна умова для стабілізації економіки України. Ми готові до переговорів та до виконання угоди, яка має бути підписана між Україною та МВФ».

Прем’єр-міністр також наголосив, що військова криза в Україні – «це криза для всієї Європи».

Він повідомив, що на саміті глав держав і урядів країн ЄС відбулася «чітка й відкрита дискусія, як знайти шлях до вирішення цього конфлікту виключно з допомогою політичних та дипломатичних інструментів»: «Ми прагнемо подолати цю кризу мирними засобами. Ми віддані цінностям нашої незалежності та цілісності й переконані, що знайдемо шляхи виходу, які дозволять всім зрозуміти, що Україна – це незалежна держава, ніхто не має права втручатися у нашу внутрішню політику і всі зацікавлені в мирі та стабільності в Україні та в регіоні».

Арсеній Яценюк підкреслив, що в разі подальшої ескалації і загострення ситуації в Криму «це буде мати вкрай негативні наслідки для української економіки в цілому»: «Вкрай важко переконати іноземних інвесторів інвестувати в країну, по території якої їздять російські танки і ходять російські солдати».

«Не виключаю, що це також частина плану», - додав він.

«Звертаємося до російської влади відвести свої війська до бараків, не підтримувати нелегітимний так званий уряд Криму та розпочати реальні переговори для мирного вирішення кризи… Виконувати міжнародні угоди, не підривати незалежність і територіальну цілісність України та не підтримувати тих, хто хоче, щоб Україна розпалася», - наголосив Прем’єр-міністр.

«Прийшов час зупинитись. Побудова нових «Берлінських стін» – це не та архітектура глобальної безпеки, яку сповідують сьогодні в світі», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк звернувся до президента Росії: «Mr Putin, tear down this wall» (“Пане Путін, знесіть цю стіну»).