НАТО може допомогти в політичному та дипломатичному врегулюванні кризи, - Арсеній Яценюк у Брюсселі

НАТО може допомогти в політичному та дипломатичному врегулюванні кризи, - Арсеній Яценюк у Брюсселі

18:34, 06 березня 2014

У четвер, 6 березня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Брюсселі провів зустріч з Генеральним секретарем НАТО Андерсом фог Расмуссеном.

Під час прес-конференції за підсумками зустрічі Арсеній Яценюк наголосив, що вирішити кризу в Україні необхідно виключно мирним шляхом: «Зрозуміло, що силовий шлях не є на столі».

«Ми не розглядаємо військовий варіант як шлях виходу з кризи. Ми далі переконані, що маємо зробити все можливе, аби подолати кризу виключно політичним та дипломатичним шляхом. НАТО, яке є дуже важливим політичним інструментом у вирішенні проблем глобальної безпеки, може в цьому дуже допомогти», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що, в той же час, «від російської влади залежить, чи зробить вона крок назад і перший крок до стабілізації ситуації в регіоні й припинення  ескалації напруги між Україною та Росією і у всій Європі».

«Закликали російську владу відвести війська та виконувати міжнародні угоди. Ще раз підкреслю, що це відповідальність російської влади. Вони це розпочали, і вони мають це закінчити», - наголосив Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк також зазначив, що передав Генеральному секретареві НАТО запрошення провести зустріч у Києві. Він висловив переконання у важливості тіснішої співпраці та додаткової гуманітарної й технічної підтримки з боку НАТО у вдосконаленні системи оборони та безпеки України.

Ми не розглядаємо військовий варіант як шлях виходу з кризи. Це одна з причин, чому я звернувся до Генерального секретаря про зустріч. Ми далі переконані, що маємо зробити все можливе, аби подолати кризу політичним та дипломатичним шляхом. НАТО, як один дуже із важливих політичних інструментів у вирішенні проблем глобальної безпеки, може дуже допомогти.