Арсеній Яценюк проінформувава про результати позачергового саміту глав держав та урядів країн-членів ЄС за участю України

Арсеній Яценюк проінформувава про результати позачергового саміту глав держав та урядів країн-членів ЄС за участю України

12:29, 07 березня 2014

Прийнято рішення про підписання вже найближчим часом політичної частини Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Країни-члени ЄС в односторонньому порядку виконуватимуть умови Угоди про ЗВТ. Загальна сума фінансової економічної допомоги з боку Євросоюзу - 15 млрд доларів. Є рішення про підтримку подальших дій по скасуванню віз між Україною і ЄС. Такими є результати позачергового саміту глав держав та урядів країн-членів ЄС, до участі в якому було запрошено Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

У п’яницю, 7 березня, Глава уряду під час прес-конференції детально проінформував про результати переговорів з ЄС.

Арсеній Яценюк підкреслив, що під час вчорашнього саміту країнами-членами ЄС був одностайно схвалений пакет економічної і фінансової допомоги для України: «У цьому пакеті загальна сума фінансової економічної допомоги становить 15 млрд доларів. У першу чергу мова йде про макрофінансову допомогу, яку Україна повинна отримати в найкоротші терміни. Це 1,6 млрд євро або 2 млрд доларів. Це та макрофінансова допомога, яка допоможе Україні провести реформи і стабілізувати економічну ситуацію».

Він повідомив, що окремим пунктом цього пакету є значні інвестиції в українську економіку. Так, Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції і розвитку пропонує Україні загальні обсяги інвестицій розміром 8 млрд доларів: «Це ті кошти, які ми зможемо направити на створення нових підприємств та нових робочих місць, на модернізацію української економіки і на підвищення її конкурентоздатності».

Друге рішення, яке вчора було прийнято європейськими партнерами, стосується одностороннього виконання країнами-членами ЄС угоди про зону вільної торгівлі: «Учора країни-члени ЄС заявили, що вони в односторонньому порядку відкривають європейський ринок для українських товарів і виробників».

Як наголосив Арсеній Яценюк, за експертними оцінками вже за перший рік від ухвалення цього рішення українська економіка додатково отримає кошти в розмірі принаймні 400 млн доларів: «Прогнозується зростання експорту зернових культур, сільськогосподарської, кондитерської продукції».

«Європа сказала наступне: ми відкриваємо вам європейський ринок, приходьте зі своїми товарами, ми прийняли це рішення в односторонньому порядку», - додав він.

Що стосується відкриття українського ринку для європейських товарів, як підкреслив Арсеній Яценюк, зараз проводяться додаткові консультації, «аби зняти будь-які спекуляції, що це може негативно вплинути на українську економіку»: «Після цих консультацій буде прийняте відповідне рішення».

«Схід повинен бути спокійний - усе, що йде по двосторонній кооперації між Україною і Росією повинно далі іти. Жодних підстав для застосування Росією торгівельних бар’єрів до українських товарів не було, немає і не повинно бути», - наголосив Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк зазначив, що вчора також було прийнято «найбільш важливе рішення, якого очікувала вся країна» - про підписання політичної частини Угоди між Україною і ЄС: «Зараз проходять виключно технічні консультації про дату такого підписання».

«Для цього люди вийшли на Майдан. І для цього українці боролись за свою свободу і за європейське майбутнє», - зазначив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, з якою Прем’єр-міністр учора також провів двосторонню зустріч, заявила про найкоротші терміни підписання цієї Угоди – «буквально декілька тижнів».

«Також є рішення про підтримку подальших дій по скасуванню віз між Україною і ЄС», - повідомив Арсеній Яценюк і наголосив, що дасть доручення  членам уряду негайно виконувати план дій щодо безвізового режиму, «адже ми здатні зняти всі візові бар’єри для українських громадян».