«Ми готові відбудовувати відносини з РФ. При цьому ми ніколи не будемо підлеглими Росії», - Арсеній Яценюк

«Ми готові відбудовувати відносини з РФ. При цьому ми ніколи не будемо підлеглими Росії», - Арсеній Яценюк

12:53, 07 березня 2014

На позачерговому саміті глав держав і урядів Європейського Союзу за участі України було зазначено, що ЄС чітко стоїть на позиціях територіальної цілісності, недоторканності та незалежності української держави. По це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на прес-конференції у п’ятницю, 7 березня.

Арсеній Яценюк зазначив, що під час саміту обговорювалося питання «військової ескалації, військової агресії на території Криму і прийняття рішень так званими органами Автономної Республіки Крим».

«У рішенні ради ЄС чітко зазначено, що так звані органи Автономної Республіки Крим прийняли незаконне і неконституційне рішення про проведення референдуму», - сказав він.

«Хочу попередити сепаратистів і інших зрадників української держави, які намагаються працювати проти України - будь-яке ваше рішення, яке буде прийнято, є завідомо незаконним та неконституційним і ніхто в цивілізованому світі не визнає рішення так званого референдуму так званої кримської влади», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр також наголосив, що уряд України «чітко задекларував свою готовність вести переговори з урядом Росії»: «Але для цього наші російські сусіди, які все-таки мають стати російськими партнерами, повинні вивести війська, виконувати свої двосторонні та багатосторонні зобов'язання, перестати підтримувати сепаратистів і терористів, які знаходяться на території Криму і всьому світу заявити, що Україна і Росія почали будувати новий тип відносин».

«Уряд України чітко декларує - ми готові відбудовувати відносини з Російською Федерацією. При цьому ми ніколи не будемо ні підлеглими Росії, ні філією Росії на території України. Це російське керівництво повинно зрозуміти», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр також повідомив, що зробив запит на другу телефонну розмову з російським прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим.