Україна готова до прозорих переговорів із Росією і відбудови нового типу відносин між Україною і РФ, – Арсеній Яценюк

Україна готова до прозорих переговорів із Росією і відбудови нового типу відносин між Україною і РФ, – Арсеній Яценюк

12:13, 11 березня 2014

Україна готова до прозорих переговорів із Росією та відбудови нового типу відносин між Україною і РФ, де Росія визнає суверенність, незалежність і територіальну цілісність України. Про це заявив із трибуни Верховної Ради у вівторок, 11 березня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр повідомив, що сьогодні відбуває до США, де проведе зустрічі на найвищому рівні, в тому числі з президентом США Бараком Обамою: «Це країна-гарант, яка підписала Будапештський меморандум. І ця країна, як і весь Західний світ, дуже чітко і жорстко висловилась за територіальну цілісність і недоторканність української держави і виставила вимогу Росії, як також учаснику Будапештського меморандуму, негайно виконувати міжнародні договори і угоди, зупинити військову агресію і сісти за стіл перемовин».

«Від імені уряду України заявляю, що Україна готова до прозорих перемовин між Російською Федерацією і Україною та до відбудови нового типу стосунків між Україною і Росією», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що цей новий тип відносин має передбачати, що «Росія визнає суверенність, незалежність і територіальну цілісність України, визнає курс України на європейську інтеграцію, де ми у двосторонніх стосунках виконуємо зобов’язання, а не просто їх підписуємо, і де Росія перестає захоплювати через військову агресії територію незалежної суверенної держави, яку вони раніше називали братською».

«Тепер зрозуміло, що таке братські стосунки. Це брати у повній амуніції в танках і БТРах заїжджають на територію суверенної держави. Нам такого братства не потрібно», - додав він.

Прем’єр-міністр нагадав, що західні партнери виступили з ініціативою формування контактної групи: «Ми підтримуємо формування цієї контактної групи».

Він зазначив, що перебуває на постійному зв’язку з «усіма керівниками держав країн-членів ЄС та з Адміністрацією США», а також зробив повторний запит на телефонну розмову з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим: «Ми готові розмовляти з росіянами, але, на жаль, напевне, в росіян є інші проблеми і питання, і протягом п’яти днів я не можу провести розмову з президентом чи прем’єром Російської Федерації».

«Вважаємо, що перший крок – це формування контактної групи на рівні країн-членів гарантів, країн-членів ЄС, ОБСЄ, ООН. Ми повинні сісти за стіл переговорів», - наголосив Арсеній Яценюк.

«Виключно дипломатичний і політичний шлях - це те, що ми сьогодні вбачаємо як єдиний вихід з даної ситуації», - підкреслив Прем’єр-міністр.