США і весь світ надають безпрецедентну допомогу Україні – Арсеній Яценюк

США і весь світ надають безпрецедентну допомогу Україні – Арсеній Яценюк

18:36, 14 березня 2014

Відразу по прибутті до Києва Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в аеропорту «Бориспіль» повідомив журналістам про результати його візиту до Вашингтона та Нью-Йорка.

«Після поїздки до Сполучених Штатів Америки можна чітко сказати, що президент США, Конгрес і американський народ надають безпрецедентну підтримку Україні в тому, щоб зберегти територіальну цілісність і незалежність нашої держави», - зазначив Арсеній Яценюк.

Як повідомив Прем’єр-міністр за результатами зустрічі з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном і виступу на Раді Безпеки ООН, він так само «був вражений підтримкою України». Арсеній Яценюк розповів, що Рада Безпеки ООН фактично відбувалась «у форматі 14 проти 1»: «Коли з 15 членів Ради Безпеки ООН 14 висловились за територіальну цілісність України і за її суверенітет, окрім однієї країни – Росії».

«Фактично весь світ засудив військову інтервенцію Росії на територію України»., - наголосив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду підкреслив, що це буде мати серйозні наслідки в першу чергу для російської політики та економіки: «Те, що ми бачимо з заяв і рішень як країн-членів ЄС, так і США, означає одне – порушення базових принципів міжнародного права, а саме територіальної цілісності держави, Російською Федерацією буде їй дуже дорого коштувати».

Проте зараз, зазначив Арсеній Яценюк «ми кажемо не про плату за порушення, а про уникнення війни, яку хоче розв’язати Росія».

За його словами, на даному етапі після вчорашніх виступів в Раді Безпеки ООН «стало зрозуміло, що Росія буде блокувати будь-яке рішення Ради Безпеки ООН, спрямоване на мир і стабільність в Україні»: «Але робота продовжується і зараз. Наскільки мені відомо, вже є декілька варіантів різного роду резолюцій».

«Ми будемо очікувати на прийняття відповідних резолюцій і на реакцію Російської Федерації», - додав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду ще раз наголосив, що Україна, «як і весь світ, розглядає шлях вирішення цієї кризи виключно мирним шляхом».

Щодо пакету економічної допомоги Україні, Арсеній Яценюк повідомив, що уряд США разом із Палатою представників Конгресу прийняли рішення про додаткове виділення 1 млрд доларів для України: «Після моєї зустрічі з президентом і спікером (Палати представників Конгресу США. – ред.) Бейнером, не виключаємо, що такий пакет може додатково бути збільшений ще на 600 млн доларів».

«Зараз ми очікуємо процедуру голосування в американському Конгресі», - додав він.

За словами Прем’єр-міністра, після його зустрічі з президентом Бараком Обамою був оприлюднений «перелік, що Україна буде робити разом із США»: «Розпочнеться низка політичних і економічних консультацій. Буде створена інвестиційна рада, проведені спільні засідання українського й американського бізнесу, до України прибудуть представники міністерства торгівлі США, щоб посилити режим двосторонньої торгівлі і збільшити обсяги нашої економічної взаємодопомоги».

Також, як зазначив Арсеній Яценюк, удвічі збільшено обсяги програми імені Фулбрайта для українських студентів.

«Загальний обсяг допомоги і нашого двостороннього співробітництва є безпрецедентним, відновлюється робота спільної комісії по стратегічному партнерству між Україною і США», - підкреслив Глава Уряду.