Необхідне створення комісії на рівні Міноборони України, США, Великобританії і Росії для недопущення ескалації військового конфлікту в Криму – Арсеній Яценюк

Необхідне створення комісії на рівні Міноборони України, США, Великобританії і Росії для недопущення ескалації військового конфлікту в Криму – Арсеній Яценюк

18:14, 18 березня 2014

Для недопущення ескалації військового конфлікту в Криму, спровокованого російськими військовими, необхідне негайне скликання спільної комісії на рівні Міністерств оборони України, США, Великобританії і Росії як учасників Будапештського меморандуму. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на прес-конференції за підсумками селекторної наради з командирами військових частин, дислокованих у Криму у вівторок, 18 березня.

Арсеній Яценюк нагадав, що щойно в Криму було поранено українського військовослужбовця: «Конфлікт переходить з політичної у військову стадію з вини російських військових».

Глава Уряду повідомив, що доручив Міністру оборони Ігореві Тенюху невідкладно зв’язатись з Міністрами оборони Російської Федерації, США і Великобританії «як країн-гарантів нашої територіальної недоторканності за уже сумнозвісним Будапештським меморандумом».

«Уся повнота відповідальності за розгортання і ескалацію військового конфлікту після сьогоднішнього виступу Володимира Путіна, лежить персонально на російському президенті і російському керівництві», - наголосив Прем’єр-міністр.

«Вбачаємо за необхідне термінове створення комісії на рівні Міністерств оборони для уникнення ескалації військового конфлікту, який спровокований російськими військовими», - наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр-міністр звернувся до російської делегації в ОБСЄ, «яка фактично блокує прийняття рішення про розміщення моніторингової місії на території України і саме в Автономній Республіці Крим: «Нам зрозумілі мотиви. Сьогодні російські військові почали стріляти по українським військовослужбовцям – а це вже військові злочини, які не мають терміну давнини».