Оподатковуватися повинні лише доходи з депозитів у понад 50 тис грн, – Арсеній Яценюк

Оподатковуватися повинні лише доходи з депозитів у понад 50 тис грн, – Арсеній Яценюк

11:02, 19 березня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що оподаткування доходів, отриманих від розміщення коштів на депозитних рахунках, повинне стосуватися лише рахунків, які перевищують 50 тис грн. Про це він заявив під час засідання Уряду в середу, 19 березня.

Він нагадав, що однією з пропозицій Міністерства фінансів щодо змін у податковій системі є оподаткування доходів, отриманих від розміщення коштів на депозитних рахунках.

Арсеній Яценюк наголосив, що є категоричним противником того, щоб оподатковувати доходи від всіх вкладів. Глава Уряду зазначив, що, згідно з його власною декларацією про доходи за 2013 рік, процентні доходи від розміщення депозитів становили 614 000 гривень, з яких, згідно чинного законодавства, він «не заплатив ні однієї гривні податку».

«Вважаю це неправильним. Ті, хто отримує значні доходи, повинні ділитися з країною. Саме тому ми повинні оподаткувати в тому числі й мій дохід, і тих громадян України, які отримують значні надходження від депозитів», - підкреслив Арсеній Яценюк.

У той же час, як наголосив Прем’єр-міністр, він виступає проти оподаткування доходів з депозитів українців, «які мають незначні заощадження, але з яких вони живуть».

Арсеній Яценюк зазначив, що близько 90% українців мають депозити розміром до 50 тисяч гривень: «Доходи з таких депозитів не повинні оподатковуватися. А 10% повинні ділитися із країною і суспільством. Це правильний підхід, так відбувається в усьому світі».

«З одного боку, ми вирішимо питання того, щоб люди несли кошти на депозити, з іншого - це наразі питання соціальної справедливості і допомоги своїй країні. Якщо ти отримуєш сотні тисяч гривень доходу, треба частину віддавати суспільству», - сказав він.

Арсеній Яценюк також повідомив, що звернеться з відповідною пропозицією до парламенту, «в якому також знаходяться українці, які отримують значні доходи від розміщення коштів на депозитних рахунках».