Арсеній Яценюк поінформував про підсумки роботи членів Уряду із представниками Європейської комісії

Арсеній Яценюк поінформував про підсумки роботи членів Уряду із представниками Європейської комісії

17:10, 26 березня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк поінформував про підсумки роботи членів Уряду із представниками Європейської Комісії. Про це йшлося на прес-конференції по завершенні розширеної зустрічі членів Уряду України з делегацією Європейської Комісії та зустрічі Глави Уряду з Комісаром ЄС із питань розширення та політики сусідства Штефаном Фюле та Комісаром ЄС з питань бюджету та фінансового планування Янушем Левандовські.

Він нагадав, що сьогодні на розширеній зустрічі членів Уряду з делегацією Європейської Комісії підписав остаточний перелік документів, необхідних для переходу до другої фази підготовки щодо введення Європейським Союзом безвізового режиму з Україною: «Звертаємося до парламенту невідкладно прийняти ті закони, які розробив Кабінет Міністрів. Це дасть українцям можливість якомога швидше відчути всі преференції нашого співробітництва з Європейським Союзом, а саме – без віз їздити до країн ЄС».

Арсеній Яценюк повідомив, що урядовці та представники Європейської Комісії сформували декілька робочих груп, «які поставили на порядок денний низку ключових завдань у двосторонньому співробітництві України та Європейського Союзу».

Одне з питань, за його словами, стосувалося енергетичної сфери. Зокрема, обговорювалося, які заходи будуть вживатися для диверсифікації поставок та енергетичної незалежності Європейського Союзу та України: «Йдеться про поставки газу з країн-членів ЄС. За нашими оцінками, технічно можливо поставляти 25 млрд кубічних метрів газу, які на 100 доларів дешевші, ніж аналогічні поставки з Росії».

Глава Уряду також підкреслив, що загальний обсяг макрофінансової допомоги для України з боку ЄС становить 1,6 млрд євро: «Ця макрофінансова допомога повинна збалансувати українські державні фінанси і дати поштовх до стабілізації економіки».

Він зазначив, що перший транш цієї допомоги може надійти протягом двох місяців після підписання Україною угоди з МВФ.

Також було обговорено співробітництво у сфері авіації. Арсеній Яценюк повідомив, що в найкоротші терміни повинна бути підписана угода про спільний авіаційний простір: «Це дасть можливість забезпечити конкуренцію на ринку авіації, здешевити авіаквитки, покращити цей ринок і дати можливість сертифікувати українські літаки».

Що стосується ще однієї сфери співробітництва між Україною та ЄС – торгівлі, Глава Уряду нагадав, що ЄС в односторонньому порядку відкрив свій ринок: «Тому наші аграрні і промислові компанії вже невідкладно повинні бути готові до поставок продукції на європейський ринок. Додатково для України це дає близько 500 мільйонів євро до 1 листопада».

Ще одне питання стосується співробітництва у сфері антикорупційної діяльності - «починаючи із заснування в Києві Антикорупційного бюро та закінчуючи дерегуляцією та зменшенням повноважень чиновників і таким чином зменшенням корупції»: «Це питання не просто обговорювалося - наші європейські партнери нададуть нам конкретну технічну допомогу».

Прем’єр-міністр повідомив, що наступна зустріч Уряду України та представників Європейської Комісії у такому форматі відбудеться в Брюсселі.