У разі ухвалення урядового пакету законопроектів загальний обсяг підтримки української економіки становитиме 13,6 млрд доларів, – Арсеній Яценюк

У разі ухвалення урядового пакету законопроектів загальний обсяг підтримки української економіки становитиме 13,6 млрд доларів, – Арсеній Яценюк

15:40, 27 березня 2014

У разі ухвалення парламентом законодавчих ініціатив щодо запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні, обсяг підтримки української економіки становитиме 13,6 млрд доларів США, а протягом 2014-2015 років Кабінет Міністрів буде здатний реалізувати дуже амбіційну інвестиційну програму.

Про це у четвер, 27 березня, в парламенті заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк наголосив, що, в разі ухвалення парламентом законодавчих ініціатив Уряду, протягом 2014-2015 років Кабінет Міністрів буде здатний реалізувати «дуже амбіційну інвестиційну програму».

За його словами, загальний обсяг підтримки української економіки, в разі ухвалення урядового пакету законопроектів, становитиме 13,6 млрд доларів США. Це, зокрема, бюджетна позика Світового банку – 1 млрд дол.; кошти, які виділяє Євросоюз на так звану макрофінансову допомогу – 2 млрд дол.; макрофінансова допомога від Конгресу США - 1 млрд дол. Також, за словами Арсенія Яценюка, 100 млн дол. пропонує Уряд Японії, 100 млн дол. – Уряд Польщі; 200 млн дол. додатково надасть Світовий банк на так звану проектну діяльність; 200 млн дол. надасть ЄБРР; 170 млн дол. – Європейський інвестиційний банк; 400 млн дол. – Міжнародна фінансова корпорація.

«Крім цього, ми домовилися з нашими кредиторами, щоб залишити такий інструмент підтримки економіки як державні гарантії під інвестиційні проекти. Це 25 млрд грн, які ми зможемо отримати під агропромисловий та індустріальний сектор», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду перелічив базові проекти, які Кабінет Міністрів планує реалізувати в 2014-2015 роках. Це, зокрема, модернізація газопроводу, яка є спільним проектом ЄБРР і Європейського інвестиційного банку: «Під цей проект ми залучимо 308 млн євро».

Також протягом 2014-2015 р.р. планується залучити кошти ЄБРР і Європейського інвестиційного банку в розмірі 300 млн євро під будівництво метрополітену у Харкові; 152 млн євро – під завершення будівництва метрополітену в Дніпропетровську; на підтримку реформування оптового ринку електроенергії будуть спрямовані кошти ЄБРР в розмірі 70 млн євро.

Арсеній Яценюк повідомив, що ЄБРР також готовий надати кошти для проектів розширення Каховської ГЕС, будівництва ЛЕП «Луцьк-Тернопіль», а також для розвитку мережі електропередач на півдні України, «де у нас є найбільші проблеми і де у нас до 40% втрат в енергетичних мережах України».

Окрім цього, планується надати 400 млн євро на реалізацію муніципальної програми в Україні: «Це те, що потрібно мерам міст, маленьким містечкам на підтримку місцевого самоврядування і реалізацію проектів в маленьких містечках».

200 млн євро Європейський інвестиційний банк планує виділити на екологічну програму.

Глава Уряду також повідомив, що Кабінет Міністрів працює з Національним банком над програмою, яка передбачає найширше рефінансування комерційних банків під ставку 14%.

Він наголосив, що Національний банк є незалежною установою, і Уряд не має права і не буде ніколи диктувати політику Центрального банку: «Але, на наше переконання, ставки залучення в розмірі 25%, а кредитні ставки в розмірі 35% – неприйнятні».

«Закликаємо Національний банк розпочати найширшу програму рефінансування комерційних банків під ставку 14%. Це дасть можливість відправляти ресурс в економіку за ставкою не вище 17-18% при інфляції 12-14%. Плата за ресурс становитиме всього 4-5%, як у країнах-членах ЄС. Ціни виросли на 14%, ставка в кредитуванні - 18%, фактична плата - 4%», - наголосив Арсеній Яценюк.