Арсеній Яценюк про всеохопні реформи в Україні: «Нам ніколи чекати і ми не можемо витрачати часу»

Арсеній Яценюк про всеохопні реформи в Україні: «Нам ніколи чекати і ми не можемо витрачати часу»

11:48, 02 квітня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк озвучив кілька макроекономічних показників, які Уряд очікує у 2014 році. «Макроекономічна картина не така хороша, як могла б бути, але не така погана, як ми очікували», - наголосив він під час Десятої щорічної інвестиційній конференції в середу, 2 квітня.

Глава Уряду повідомив, що Кабінет Міністрів очікує негативне зростання ВВП -3%, інфляцію на рівні 14%, «гнучкий валютний курс, який, проте, не має бути «надгнучким».

Арсеній Яценюк висловив переконання, що в разі відновлення програми з МВФ, Європейським інвестиційним банком, ЄБРР, Світовим банком Уряд зможе підкріпити українську економіку «за допомогою інструментів, які дадуть поштовх економічному зростанню».

За його словами, з огляду на те, що Уряд вживає жорстких заходів щодо бюджетних витрат, скорочення в державному секторі буде близько 10%: «Це матиме вплив на рівень безробіття. Але ми маємо платити ціну за наші реформи, і це ціна, яку ми повинні заплатити задля майбутнього України».

Арсеній Яценюк наголосив, що перше питання на порядку денному Уряду – «відновлення системи управління в країні»: «Ми отримали повністю зруйновану державну машину, без Генеральної прокуратури, без судової системи. Ми отримали повністю недієздатну державну владу».

«Ще одним питанням, яке стало для нас викликом, була війна, і скажу навіть – є війна. Цей Уряд – це Уряд воєнного часу. Ми не допустили військової операції Російської Федерації у Східній і Південній Україні. Але попри це Росія вчинила агресію і захопила частину української території – Крим. І це мало сильний вплив і на політичну, і на економічну ситуацію в Україні», - наголосив він.

Як нагадав Глава Уряду, було вирішено зробити певну паузу в підписанні економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС, підписати її після президентських виборів: «Але попри це наші європейські партнери в односторонньому порядку ввели в дію всі економічні переваги Угоди для України».

«Сподіваємося, що європейський ринок буде відкритий для українських товарів із 15 травня», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Ще одне завдання Уряду, за його словами, – відновлення переговорів із закордонними інвесторами, донорами та фінансовими організаціями, зокрема, МВФ: «Ми розпочали цей процес і сподіваємося завершити його якнайшвидше. Для цього Парламент ухвалив рішення про жорсткі заходи економії й зміни до бюджету, які дадуть можливість для економічного відновлення».

«Найбільш важливе та найскладніше – чи готові ми імплементувати реальні реформи. Так, ми готові. Але те, що ми робили досі – це не реформи, а знеболювальне для української економіки, її реанімація, аби не дати країні померти», - сказав Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк наголосив, що наступні кроки, які має зробити Уряд, – «розпочати всеохопні серйозні реформи у всіх сферах»: «Ми усвідомлюємо, що ми постали перед політичними викликами, пов’язаними з президентськими виборами. Але нам ніколи чекати і ми не можемо витрачати часу».