Арсеній Яценюк: Будуть здійснені технічні, політичні і юридичні заходи, щоб полегшити «правила гри» між «Нафтогазом» та «Газпромом»

Арсеній Яценюк: Будуть здійснені технічні, політичні і юридичні заходи, щоб полегшити «правила гри» між «Нафтогазом» та «Газпромом»

13:38, 02 квітень 2014

«Будуть здійснені технічні, політичні і юридичні заходи для того, щоб полегшити «правила гри» між українським НАК «Нафтогаз» та російським «Газпромом», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у середу, 2 квітня, під час Десятої щорічної інвестиційної конференції.

Він зазначив, що Уряд розглядає низку варіантів таких заходів: «Не буду вдаватися в деталі. Спершу ми зробимо правильні кроки, а потім оголосимо про них».

Глава Уряду нагадав, що російський «Газпром» оголосив нову ціну газу для України у 360 доларів за тисячу кубічних метрів. Проте, за його словами, Україна не отримала щодо цього жодного офіційного документа: «Навіть більше - вчора Росія в порушення міжнародного права денонсувала Харківські угоди. Вони хотіли відкрити дорогу до підвищення ціни на газ на ще 100 доларів – до 500 доларів».

Прем’єр-міністр повідомив, що доручив голові НАК «Нафтогаз» поїхати до Москви для обговорення газового питання.

Відповідаючи на запитання одного з учасників конференції щодо реверсу газу зі Словаччини, Арсеній Яценюк підкреслив, що Словаччина має всі технічні можливості для початку операції реверсу з НАК «Нафтогаз».

«Ми очікуємо, що «Нафтогаз» може отримувати з реверсного потоку до 20 млрд кубічних метрів газу. Його ціна нижча, ніж російського, і на сьогодні в середньому становить 350 доларів за 1 тисячу кубічних метрів», - наголосив він.

Окрім цього, Прем’єр-міністр повідомив, що два дні тому направив листа Президенту Європейської Комісії Жозе Мануелеві Баррозу з проханням «звернутися до партнерів з ЄС дотримуватися положень Енергетичної хартії та Третього енергетичного пакету і підтримати Україну в диверсифікації газопостачання».

Також Арсеній Яценюк спростував «чутки, що потрібно інвестувати ще сотні мільйонів доларів для будівництва нової труби»: «Це неправда. Правда в тому, що Словаччина може з легкістю забезпечити реверсний потік для України».

«Це не має нічого спільного з технічними питаннями, це виключно політичне рішення. Сподіваємося, що наші європейські партнери це політичне рішення приймуть», - підкреслив Глава Уряду.