Арсеній Яценюк представив у Парламенті законопроект про державні закупівлі

Арсеній Яценюк представив у Парламенті законопроект про державні закупівлі

14:18, 10 квітня 2014

У четвер, 10 квітня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк представив у Верховній Раді урядовий законопроект про державні закупівлі. «Наш підхід дає можливість зробити державні закупівлі прозорими, відкритими, конкурентними і такими, які відповідають європейським стандартам», - підкреслив Глава Уряду.

Ухвалення цього законопроекту, за словами Глави Уряду, означатиме, «що ліки не будуть купувати в чотири рази дорожче, ніж їх купують, що не будуть наживатися на дитячому харчуванні, що в системі НАК «Нафтогаз України» не будуть купувати на 400% дорожче і що всі державні компанії, які підпадуть під дію цього закону, будуть прозоро, публічно публікувати інформацію і виключно на конкурентних умовах закуповувати будь-які товари і послуги».

За його словами, сьогодні загальний обсяг коштів, які проходять через державні закупівлі, становить 300 млрд грн: «Левова частка цих коштів, які йдуть на закупівлю ліків, товарно-матеріальних цінностей, нафтопродуктів, що закуповуються через систему НАК «Нафтогаз України», «Укртранснафти» та інші державні компанії, - осідає в приватних кишенях».

Згідно з експертними дослідженнями, близько 40% коштів у цій системі «залишаються в кишенях людей, які здійснюють закупівлі», - додав він.

Уряд  пропонує кардинально змінити підходи до державних закупівель. Зокрема, Кабінет Міністрів пропонує розповсюдити відповідний закон на всі державні компанії, «де країна має у власності 51% і більше»: «Це дасть можливість контролювати державні закупівлі на мільярди доларів, які проходять в енергетичній сфері».

Арсеній Яценюк наголосив, що Уряд пропонує також «фактично ліквідувати процедуру закупівлі в одного учасника в тій формі, в якій вона існувала - коли закуповували товари, роботи і послуги тільки в того учасника, якого визначав чи то прем’єр, чи то президент».

Урядовий законопроект передбачає суттєве скорочення термінів державних закупівель: «Мова йде про дво- і трикратне скорочення цих термінів для того, щоб школа, лікарня, дитсадок, інші заклади могли швидко проводити прозору процедуру публічних закупівель».

Згідно з проектом закону, «розкривається вся інформація щодо того, як здійснюється державна закупівля, хто бере участь і на яких підставах і умовах той чи інший суб’єкт хоче виграти тендер на державні закупівлі». «Також ми надаємо право громадськості бути присутніми при проведенні державних закупівель і посилюємо громадський контроль за процедурою витрачання мільярдних коштів Державного бюджету», - наголосив Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту з тим, аби в даний законопроект не включати норму про електронні торги: «Ця норма є невідпрацьованою і може призвести до того, що буде використовуватись як механізм уникнення прозорої процедури закупівель».

Глава Уряду звернувся до народних депутатів підтримати цей законопроект.