Уряд - за децентралізацію влади, але категорично проти закликів до федералізації з боку іноземних держав, – Арсеній Яценюк

Уряд - за децентралізацію влади, але категорично проти закликів до федералізації з боку іноземних держав, – Арсеній Яценюк

16:50, 10 квітня 2014

«Ми категорично не сприймаємо заклики щодо федералізації України, тим більше, коли такі заклики лунають від міністерства закордонних справ іноземної держави», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у четвер, 10 квітня, під час Сьомого Київського Безпекового Форуму «Безпека на лінії розриву» (“On the Fault Line: to be Secure In - Between”).

При цьому український Уряд сповідує принцип децентралізації влади, підкреслив Прем’єр-міністр.

Цей принцип передбачає, зокрема, ліквідацію державних адміністрацій, передачу повноважень місцевим органам влади і виконавчим комітетам, які формуються на місцях: «Він передбачає право кожної людини впливати як на центральну, так і місцеву владу і визначати місцеву владу в себе в регіоні, а не в Києві».

Арсеній Яценюк підкреслив, що для цього ще до президентських виборів «Україна повинна чітко заявити, якою буде нова українська Конституція».

Глава Уряду зазначив, що в українській історії «кожен уряд чи кожен президент намагалися переписати Основний закон під себе»: «Люди стояли за зміну системи, а не за зміну облич. А зміна системи знаходиться в площині нових конституційних змін, нового співвідношення повноважень між Парламентом, Урядом, інститутом президента і судовою гілкою влади і передачі повноважень від центральної влади на місця».