Арсеній Яценюк виступає за термінову реформу політичної системи

Арсеній Яценюк виступає за термінову реформу політичної системи

16:41, 11 квітня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає необхідною термінову реформу політичної системи. Про це Глава Уряду заявив у п’ятницю, 11 квітня, під час наради з головами ОДА, міськими головами, керівниками силових структур та представниками промисловості східних областей в Дніпропетровську.

«Одне з моїх особистих завдань - декапіталізація місця Прем’єр-міністра і Президента. Щоб Прем’єр-міністром і Президентом були тільки ті, хто хоче займатися політикою, а ті, хто хоче займатися бізнесом -  ідуть в бізнес», - підкреслив він.

Ті, хто йде в політику, щоб займатися бізнесом, за словами Арсенія Яценюка, «повинні спілкуватися виключно з прокурором».

В іншому разі - це «шлях до політично-економічного банкрутства країни», підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності зміни «системи політичних координат в країні»: «Треба зрозуміти, що сьогодні політична система є бізнес-системою. І для того, щоб країна управлялась виключно фаховими політиками, треба відібрати бізнес-складову».

Зокрема, підкреслив він, в «Уряду не повинно бути десятків державних компаній»: «Як тільки Уряд починає керувати власністю, близькі друзі й знайомі призначаються на посади, щоб з державної компанії висмоктувати гроші».

Арсеній Яценюк наголосив, що такі компанії необхідно «віддати в ринок, продати»: «Це не справа Уряду - керувати власністю. Функція Уряду – це регулятор і не більше. Функція Уряду – встановлювати і контролювати виконання правил, а не мати власність і використовувати державну власність, яка належить Україні, в своїх особистих інтересах».

«Складно зробити такі реформи за місяць, якщо понад двадцять років будувалась пострадянська жорстка система… Але нам треба терміново робити реформу політичної системи», - підкреслив Глава Уряду.